Bigos słodko- kwaśny

Gotowanie bigosu bardzo kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, chociaż ten, jak sałatka jarzynowa, pojawia się jeszcze kilka razy w roku na naszym stole. Moi Rodzice mają wielki gar, jeszcze z dawnych czasów, w którym bigos wyrabia się w wielkich ilościach. Są one potem są wekowane i rozdawane nam- dzieciom- oraz otwierane jeszcze po świętach, na przykład przy okazji Sylwestra czy obchodzonych 1 stycznie imienin Taty.

Ja sama uwielbiam bigos robiony według przepisu na bigos staropolski, choć tak naprawdę, każdy robi go inaczej. Zastanawiam się czy zrobiłam w swoim życiu dwa identyczne bigosy i myślę, że chyba nie. Cały czas szukam przepisu doskonałego i jeszcze go nie wypracowałam. Myślę jednak, że po kilku latach gotowania “własnego” bigosu, wychodzi mi on całkiem niezły. Przez kilka pierwszych lat małżeństwa używałam gotowych mieszanek przypraw do bigosu. Ostatnio jednak porzuciłam je na rzecz dozowania każdej przyprawy z osobna. Mam teraz pewność, że w bigosie jest tylko to, co chciałam, żeby się w nim znalazło.

Co do mięsa. Dodaję różnie, czasem kilka rodzajów mięs (na przykład w okolicach Bożego Narodzenia) wtedy bigos jest “na bogato”… Czasem, w ciągu roku, bez zbytniej okazji, zdarza się, że dodaję tylko wędliny… A jak chcę jeść dietetycznie, dodaję do kapusty chude mięso z piersi kurczaka;)

Przed świętami jednym ze składników z którymi gotuje się kapusta jest golonka, którą Panowie, w przededniu wigilii, jedzą na kolację… Panie otwierają butelkę czerwonego wina (część dodaje się do bigosu:) i  piją je “do” smakowitych ploteczek rodzinnych:) Ech!  Czas przedświąteczny i Święta! Cudowny czas:)

Składniki:

– 1/2 kg kapusty kiszonej

– 1 mała główka kapusty świeżej

– 100 g suszonych grzybów

– 2 cebule

– 1 (szt.) golonka wieprzowa

– 1/5 kg wołowiny

– 1/2 kg łopatki wieprzowej

– 1/2 kg kiełbasy swojskiej/ wiejskiej/ podwędzanej

– 2 łyżki przecieru pomidorowego

– 100 g suszonych śliwek lub rodzynek (opcjonalnie)

– 200 ml wina czerwonego wytrawnego

przyprawy:

– 5 listków laurowych

– 5 ziaren ziela angielskiego

– 5 nasion jałowca

– 1 łyżeczka rozmarynu

– 1 szczypta soli

– 1/2 łyżeczka pieprzu

– 1 łyżka papryki słodkiej

– 1 łyżeczka cukru

(Jeżeli nie chce Wam się myśleć o przyprawach, kupcie gotową mieszankę przypraw do bigosów i użyjcie jej według wskazań na opakowaniu)

Sposób wykonania:

W dużym garnku podsmażamy (na średnim ogniu) na 2 łyżkach oleju poszatkowane cebule. Dorzucamy poszatkowana kapustę kiszoną i słodką. Dodajemy rozdrobnione suszone grzyby i mięso. Dolewamy do garnka wrzącej wody aby kapusta rozgotowała się (zmniejszamy gaz do małego, chodzi o to by składniki delikatnie bulgotały w garnku). Po godzinie dodajemy resztę składników. Gotujemy bigos codziennie po przynajmniej 2 godziny, przynajmniej 2 dni przed planowanym spożyciem bigosu… wtedy jest najlepszy:)

8 odpowiedzi na “Bigos słodko- kwaśny”

  1. Myślę, że największe znaczenie ma to gotowanie bigosu przez kilka dni – też tak robię – i wtedy bigos nabiera właściwego smaku i konsystencji:)! Pycha!!!! Wesołych Świąt!!!

    1. Na pewno czas robi swoje, wiadomo, że dla wielu potraw “drugi dzień” po zrobieniu jest lepszy od pierwszego:) Wesołych Świąt!:)

    1. Każda Rodzina ma swoje tradycyjne potrawy Świąteczne i fajnie jest móc podpatrywac te różnice patrząc na przykład na “ulubione” blogi kulinarne:)

    1. Przy składzie 1 częśc kiszonej kapusty, 2 cześci słodkiej kwasnośc kapusty nie razi a bigos już nie jest całkowicie słodki:)

Skomentuj ugotujmyto.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.