Ciasto francuskie pieczone z prażonymi jabłkami

Uwielbiam ciasto francuskie, głównie za to, że można z niego “czarować” bardzo smaczne rzeczy w tempie iście ekspresowym. To przykład na szybkie 8 ciastek jabłkowych (całkiem sporych), do których przygotowania wystarczy 5 składników.

Miałam je przygotować wczoraj, na wizytę koleżanki z klasy mojej córeczki, która miała przyjść wraz z Mamą, ale do spotkania nie doszło. Śnieg całkowicie nas zapadał i zawiał, skutecznie uniemożliwiając ruch samochodowy. Postanowiłam więc ciasto francuskie pieczone z prażonymi jabłkami zrobić dziś rano. 

Wyszło, jak zwykle, przepysznie.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 5 małych jabłuszek (lub 3 duże)

– 1 duża łyżka rodzynek

– 2 czubate łyżeczki cukru

– 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy każde na 8 “półksiężyców” (albo jakkolwiek inaczej wolicie:)

Wrzucamy do małego garnka (na raz) jabłka, rodzynki, cynamon i cukier i stawiamy go na gazie na małym palniku (prażymy 3 minuty nie dodając wody, z jabłek wydzieli się sok, który je nawilży). Po tym czasie zestawiamy jabłka z ognia.

Na stole rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 8 części. Na środku każdej z nich układamy po odrobinie jabłek.

Posypujemy po wierzchu cukrem, wykładamy na blachę na papierze do pieczenia, każdy kawałek w pewnym odstępie od drugiego.

Piekarnik nastawiamy na 200 st. Celsjusza. Ciasteczka pieczemy około 10 minut na termoobiegu (ciasto musi “podrosnąć” i zrumienić się).

Podajemy posypane delikatnie cukrem pudrem. Wspaniale smakują jeszcze na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

7 odpowiedzi do “Ciasto francuskie pieczone z prażonymi jabłkami”

    1. Witaj Pawle:) Fajny pomysł, z tym, że do wykorzystania go muszę najpierw kupić puszkę ananasów, o czym nie zawsze pamiętam;) Jabłka maja ta przewagę, że zawsze mam je w domu i uwielbiam je tak właśnie podprażone czy to z ryżem, czy same, czy na cieście francuskim:)

  1. Wyglądają cudownie, super pomysł! Prosty i szybki z kupnym ciachem, a do tego na pewno przepyszny. Uwielbiam domowe ciasto francuskie, ale ostatnio nie mam na nie czasu, dlatego cieszą mnie wszystkie rozwiązania, które ułatwiają życie. Fajny przepis dodaję go do swojej “książki kucharskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.