Warsztaty Atelier Smaku “Bezglutenowe chleby i wegańskie co nieco”

I znowu przyciągnęła mnie magia Joli Słomy i Mirka Trymbulaka. 16 października pokusiłam się o uczestnictwo w drugich warsztatach Atelier Smaku “Bezglutenowe chleby i wegańskie co nieco” i nie dlatego, że muszę… a dlatego, że lubię alternatywne rozwiązania i ciekawe pomysły, nie wspominając o relaksującym wpływie przemiłych prowadzących, innych warszatowiczów i kuchennej pracy na moją psyche.

Tak jak za pierwszym razem, warsztaty rozpoczęły sie pysznym espresso i kieliszkiem bezalkoholowego wina, po czym rozdzielono przepisy na bezglutenowe chleby i dodatki do nich.

Dzięki wspólnej pracy powstało wiele przepysznych wypieków i wegańskich dodatków do chleba, którymi pod koniec warsztatów raczyliśmy się wszyscy, dyskutując na tematy nie tylko kulinarne.

Przepisy już dostałam mailem:

1. Chleb gryczany na drożdżach (+chleb gryczany na drożdżach z żurawiną)

2. Chleb gryczany na zakwasie

3. Chleb kukurydziany na drożdżach (+ chleb kukurydzianych z suszonymi pomidorami)

4. Chleb kukurydziany na zakwasie

5. Ciabatta z tapenadą

6. Focaccia

7. Grissini

8. Hummus

9. Krem czekoladowo- orzechowy

10. Pasta z awokado

11. Pasta z ciecierzycy

12. Pasta z soczewicy

13. Pasta z tofu

14. Pasta pasztetowa

15. Pasztet z grochu

16. Smalec

Będzie z czego wybierać.
Ja już zapisałam się na następne warsztaty… 🙂

 

5 Replies to “Warsztaty Atelier Smaku “Bezglutenowe chleby i wegańskie co nieco””

  1. Od zawsze byłam zatwardziałą zjadaczką mięsa i nie wyobrażałam sobie posiłku bez mięsa. Ostatnio to się zmieniło, głównie ze względu na (tak mi się wydaje) nowe podejście do tworzenia wegetariańskich dań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.