Jajka faszerowane wędzonym łososiem i koperkiem

Jakie jajka pojawiają się u Was w Wielkanoc? W  skorupkach czy bez? Kolorowane czy białe? Całe czy specjalnie krojone i przystrojone majonezem i pietruszką? 

Każdy ma inny sposób podawania jaj na świątecznym, wielkanocnym stole. Chciałam Wam dziś pokazać mój, jak zwykle prosty, sposób.

Te faszerowane jajka inspirowane są Skandynawią i jej ukochaniem natury. Świeżością smaku łososia i koperku. Wiosną, która nie chce w tym roku nadejść, a za którą tak wszyscy tęsknimy…

Składniki (dla 3 osób):

– 3 jajka (żółtka do farszu, białka do serwowania)

– 25 g (plaster) wędzonego łososia

– 25 g serka śmietankowego naturalnego

– 1 łyżeczka majonezu

– 1 łyżka koperku (2 łodyżki)

– sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy, studzimy, przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Łososia kroimy na drobne cząstki (jak na tatara). Koperek szatkujemy na 3 mm kawałki.

Wszystkie składniki, oprócz białek jajek, wrzucamy do większej miseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy za pomocą małej łyżeczki na białka jajek i serwujemy.

W smaku fantastyczne, nadają się nie tylko na świąteczny stół ale i na każdą imprezę czy po prostu kolację.

6 Replies to “Jajka faszerowane wędzonym łososiem i koperkiem”

  1. Idealny przepis na Wielkanoc. Uwielbiam wszystko co z łososiem i koperkiem.
    U mnie w domu niestety nie było tradycji podawania faszerowanych jajek, zawsze były tylko jajka z majonezem, które są smaczne, ale z pewnością nie tak dobra jak te “nadziane”.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    1. U mnie kiedyś, w domu rodzinnym, też królowały obrane połówki jajek z kleksem majonezu i przyprawami, podawane z groszkiem w majonezie (potem tez ze słodką kukurydzą)… ale ostatnio zrywamy z rutyną, stąd pomysłu na jajka “inaczej”;) Pozdrawiam Cię serdecznie Madame E.:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.