Kacze udka pieczone w majeranku

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl
Kaczka nie gościła na naszym stole zbyt często. Jadaliśmy ją najczęściej podczas Świąt u Mamy mojego Męża, zawsze była przepyszna. Ostatnio skusiliśmy się jednak i kupiliśmy kilka kaczych udek. Nie szperałam w internecie szukając sposobów na ich przygotowanie, poprosiłam Męża żeby zadzwonił do Mamy po sprawdzony przepis, którego efekt zawsze nam smakował. Okazało się, że wykonanie jest banalnie proste a tak przyrządzone udka, bardzo smaczne. Polecam.

Po odniesionym „sukcesie kulinarnym”, z udkami kaczki w roli głównej, już zaczynamy się zastanawiać jakie by tu jeszcze, „inne” niż zwykle, mięso kupić do „wypróbowania” nowych przepisów;)

Składniki (na 2-4 porcji;):

– 4 kacze udka

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka pieprzu

– 4 łyżeczki masła

(jako dodatek do kaczki):

– 3 duże ziemniaki

– 3 małe cebulki

– 2 małe jabłka

(do przybrania talerza):

– 3 garstki roszponki

Sposób wykonania:

Kacze udka myjemy po czym obsypujemy z dwu stron solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce masła). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na temperaturę maksymalną ( u mnie około 240 st. C) na 30 minut, aż skórka po wierzchu będzie brązowa.

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl

Po tym czasie:

Obieramy i kroimy ziemniaki, cebulę i jabłka, układamy je na dodatkowym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy, polewamy 2-3 łyżkami wytopionego kaczego tłuszczu i wkładamy do piekarnika na „półeczkę” nad kaczką.

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl

Zmniejszamy temperaturę do 200 st. Celsjusza i pieczemy kacze udka (i warzywa) jeszcze około 60 minut (warto co 20 minut podlać skórki udek wytopionym z nich tłuszczem i zaglądać do piekarnika pod koniec pieczenia).

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl

Przekładamy na talerze, po jednym udku układając cebulę na roszponce a jabłka z ziemniakami obok w formie jaka nam się podoba.

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl
Smacznego:)

← Previous post

Next post →

46 Comments

  1. ale sobie narobiłam smaka ;) pyszna propozycja ;)

    • …smaku… a nie „smaka”

      • ważne, że wszyscy wiedzą o co chodzi, prawda pani nauczycielko !!!

        • Krzysztof

          Właśnie że „smaka” – tak ten wyraz brzmi w tym powiedzonku i taka wersja jest prawdłowa- często powiedzenia są niekoniecznie poprawne z aktualną ortografią czy gramatyką droga „Poprawiaczko”

  2. moja Mama pod koniec pieczenia smaruje cala kaczke miodem, skora robi sie chrupiaca – pycha :)

  3. krem robiłam sama oczywiście :) już podaję Ci przepis! :)
    50g płatków owsianych
    1 i 1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki suszonych owoców
    1 łyżeczka cynamonu
    Płatki owsiane wsypać do rondelka; dodać suszone owoce i cynamon, a następnie zalać wodą. Gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawić na chwilę, aż do ostygnięcia. (W miarę) chłodną owsiankę dokładnie zmiksować/zblendować :)

  4. Wygląda apetycznie :)

  5. smakowite :) fajny pomysł z jabłkami i ziemniaczkami. mniam mniam mniam!

  6. Właśnie się pieką mam nadzieje że będą wyglądały tak apetycznie jak twoje :)))

  7. Zostałaś nominowana do Liebster Award. Więcej informacji na: http://ideaoflife-cityofbooks.blogspot.com/2013/01/liebster-award.html .

  8. 240 stopni? Nie spali się? Całość wygląda świetnie… aż prawie czuć zapach :)

  9. karolina

    Bardzo dobry i prosty przepis! Rzeczywiscie sprawdza się pieczenie w 240 stopniach. Kaczkę podałam z żurawiną.

    • Bardzo się cieszę:) Z żurawina jeszcze nie jadłam ale spróbuję następnym razem:)

  10. Wczoraj rozmroziłam nóżki i szukając natchnienia znalazłam twój przepis. Na piersi mam już ulubiony przepis i wygląda na to że ten stanie się ulubionym na nóżki :) zaraz zabieram się za niedzielny obiadek. A na koniec wysmaruję miodem jak radziła poprzedniczka.

    • Będzie mi bardzo miło, jeżeli przydadzą Ci się moje przepisy, pozdrawiam:)

  11. Witam
    Na ktorym poziomie w piekarniku nalezy postawic te kaczke? i czy pieklas z termoobiegiem czy bez ?

  12. A kiedy wiadomo że są napewno juz dobre? :) Czy zawsze wystarcza te 90 minut pieczenia?

  13. aaaa bylo dobre

  14. Zawsze mam problem kiedy potrawę w naczyniu żaroodpornym należy piec pod przykryciem,czy bez?Udka z kaczki pieczemy bez pokrywy?

  15. Następnym razem wypróbuję ten przepis, bo mam już udka zamarynowane, w oleju krokoszowym, soli, pieprzu, czosnku i majeranku, ale wstawię do piekarnika tym sposobem, zrezygnuję z masła, a warzywa dorzucę razem z udkami, żeby pływały w tłuszczyku :) tylko nie dam na max temp. bo mój piekarnik mocno grzeje, poza tym na udkach jest już olej i wydaje mi się, że by się spalić mogły przez to…

  16. te jabłka koniecznie poukładać na i obok udek

  17. Super przepis. Znalazłam przypadkiem, ale było warto. Wyszło super, a była to moja pierwsza kaczka :)

  18. Domowa bogini lukas

    Czemu nakładamy tylko po jednym udku na talerze ?moge nałożyć 2?;)pozdrawiam

  19. jakich udek użyłas z kaczki pekińskiej czy barbarie (piżmowej)? nigdy nie robiłam kaczki i nie wiem jaka jest lepsza.
    Sylwia ostatnio opublikował…SERNIK TRADYCYJNY Z ŻURAWINĄMy Profile

  20. amberowy

    Świetny, prosty przepis, wielkie brawa za pomysł z jabłkami, cebulą i ziemniakami w oddzielnym naczyniu.
    Już kilka razy korzystałem z tego przepisu i zawsze z pozytywnym skutkiem. :)

  21. pawel14

    Czy mięso nie zrobi się suche? Chcemy właśnie wypróbować Pani przepis. Pozdr.

    • Panie Pawle, mięso nie będzie suche, gdyż ta wysoka temperatura na początku pieczenia zamyka całą wilgoć we wnętrzu mięsa.

  22. Na kuchennym blacie czekają trzy udka kacze:)szukając inspiracji zawitałam tutaj, zapowiada się przepyszny obiad.Dam znać jak wyszło.

  23. Wyszły cuuudnie :) nie sądziłam że będzie aź tak dobrze:) dziękuję za przepis, kaczka zagości na mym stole na dobre.

  24. katarzyna

    Witam , czy ta kaczka nie wychodzi sucha podczas pieczenia w 240 stopniach ? Pozdrawiam

  25. katarzyna

    I jeszcze jedno pytanie czy piekarnik nastawić na góra dół jak bez termoobiegu ? ;-)

    • Witam Pani Kasiu, w treści napisałam, że temperatura 240 st. C tylko na 30 minut, potem zmniejszamy ją do 200 st. C. Bez termoobiegu. Udka pozostają wtedy soczyste.

Dodaj komentarz

CommentLuv badge