Kacze udka pieczone w majeranku

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.plKaczka nie gościła na naszym stole zbyt często. Jadaliśmy ją najczęściej podczas Świąt u Mamy mojego Męża, zawsze była przepyszna. Ostatnio skusiliśmy się jednak i kupiliśmy kilka kaczych udek. Nie szperałam w internecie szukając sposobów na ich przygotowanie, poprosiłam Męża żeby zadzwonił do Mamy po sprawdzony przepis, którego efekt zawsze nam smakował. Okazało się, że wykonanie jest banalnie proste a tak przyrządzone udka, bardzo smaczne. Polecam.

Po odniesionym „sukcesie kulinarnym”, z udkami kaczki w roli głównej, już zaczynamy się zastanawiać jakie by tu jeszcze, „inne” niż zwykle, mięso kupić do „wypróbowania” nowych przepisów;)

Składniki (na 2-4 porcji;):

- 4 kacze udka

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 4 łyżeczki masła

(jako dodatek do kaczki):

- 3 duże ziemniaki

- 3 małe cebulki

- 2 małe jabłka

(do przybrania talerza):

- 3 garstki roszponki

Sposób wykonania:

Kacze udka myjemy po czym obsypujemy z dwu stron solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce masła). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na temperaturę maksymalną ( u mnie około 240 st. C) na 30 minut, aż skórka po wierzchu będzie brązowa.

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl

Po tym czasie:

Obieramy i kroimy ziemniaki, cebulę i jabłka, układamy je na dodatkowym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy, polewamy 2-3 łyżkami wytopionego kaczego tłuszczu i wkładamy do piekarnika na „półeczkę” nad kaczką.

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl

Zmniejszamy temperaturę do 200 st. Celsjusza i pieczemy kacze udka (i warzywa) jeszcze około 60 minut (warto co 20 minut podlać skórki udek wytopionym z nich tłuszczem i zaglądać do piekarnika pod koniec pieczenia).

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl

Przekładamy na talerze, po jednym udku układając cebulę na roszponce a jabłka z ziemniakami obok w formie jaka nam się podoba.

Kacze udka pieczone w majeranku, fot.: www.domowabogini.pl
Smacznego:)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Danie główne, Obiad, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

28 odpowiedzi na „Kacze udka pieczone w majeranku

  1. ale sobie narobiłam smaka ;) pyszna propozycja ;)

  2. ja pisze:

    moja Mama pod koniec pieczenia smaruje cala kaczke miodem, skora robi sie chrupiaca – pycha :)

  3. magda pisze:

    krem robiłam sama oczywiście :) już podaję Ci przepis! :)
    50g płatków owsianych
    1 i 1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki suszonych owoców
    1 łyżeczka cynamonu
    Płatki owsiane wsypać do rondelka; dodać suszone owoce i cynamon, a następnie zalać wodą. Gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawić na chwilę, aż do ostygnięcia. (W miarę) chłodną owsiankę dokładnie zmiksować/zblendować :)

  4. Dorota pisze:

    Wygląda apetycznie :)

  5. smakowite :) fajny pomysł z jabłkami i ziemniaczkami. mniam mniam mniam!

  6. Eliza pisze:

    Właśnie się pieką mam nadzieje że będą wyglądały tak apetycznie jak twoje :)))

  7. Jan Głodny pisze:

    240 stopni? Nie spali się? Całość wygląda świetnie… aż prawie czuć zapach :)

  8. karolina pisze:

    Bardzo dobry i prosty przepis! Rzeczywiscie sprawdza się pieczenie w 240 stopniach. Kaczkę podałam z żurawiną.

  9. Ulka pisze:

    Wczoraj rozmroziłam nóżki i szukając natchnienia znalazłam twój przepis. Na piersi mam już ulubiony przepis i wygląda na to że ten stanie się ulubionym na nóżki :) zaraz zabieram się za niedzielny obiadek. A na koniec wysmaruję miodem jak radziła poprzedniczka.

  10. Edi pisze:

    Witam
    Na ktorym poziomie w piekarniku nalezy postawic te kaczke? i czy pieklas z termoobiegiem czy bez ?

  11. Edi pisze:

    A kiedy wiadomo że są napewno juz dobre? :) Czy zawsze wystarcza te 90 minut pieczenia?

  12. ja pisze:

    aaaa bylo dobre

  13. JAN pisze:

    Zawsze mam problem kiedy potrawę w naczyniu żaroodpornym należy piec pod przykryciem,czy bez?Udka z kaczki pieczemy bez pokrywy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge