Kurczak pieczony na warzywach

Dziś na blogu zwykła rzecz- pieczony kurczak na warzywach. W ten sposób robiłam go pierwszy raz. Byłam ciekawa, w jaki sposób na jego smak wpływają cytryny, którymi nadziewa się jego wnętrze. Od razu powiem, że kurczak nie ma cytrynowego smaku. Jest całkiem dobry a dla miłośników delikatnego przyprawiania być może nawet idealny. Dla mojej rodziny, która bardzo lubi pieczone udka, macerowane wcześniej w pikantno- słodkiej zalewie, nie był kurczakiem marzeń… Myślę jednak, że to dałoby się dopracować w przyszłości…;)

Składniki:

– 1 kurczak (około 1,5 kg)

– 1 cytryna

– 4-6 ziemniaków

– 4 cebule

– (można tez dodać marchew czy inne ulubione warzywa)

– główka czosnku

– kilka gałązek tymianku

– sól i pieprz

– 1-2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

Kurczaka myjemy, przekrojoną na pół cytrynę wkładamy do jego wnętrza, nóżki kurczaka mocujemy skórą razem ze sobą. Przyprawiamy go sola, pieprzem i tymiankiem.

Warzywa obieramy, kroimy, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka kładziemy na warzywach, wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza.

Pod koniec pieczenia (5-10 min) włączamy termoobieg, aby przypiekła się skórka.

Po wyjęciu z piekarnika, kurczak jest dobrze wypieczony, mięso łatwo dochodzi od kości i nie jest za suche. (To fajny sposób na przygotowanie całego obiadu w 15 minut… 1,5 godziny przed planowanym podaniem oczywiście:)

3 Replies to “Kurczak pieczony na warzywach”

  1. Taki “picowny” kurczak pasuje do dużych posiedzeń rodzinnych. Kiedy zasiada się do stołu i każdy częstuje się po kawałeczku dla smaku. Moja rodzina nie dałaby rady takiemu kurczakowi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.