Lekka sałatka pomidorki rukola papryka feta

 

Przed dłuuugim weekendem majowym chciałam zarazić Was sałatką z mixu sałat, pomidorków koktailowych i fety. Jest lekka, sycąca… i w razie pięknej pogody pasuje też do grillowanego mięsa:)

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 200 g fety
  • 250g pomidorków koktailowych (lub ilość wg. uznania)
  • 1 ostra papryczka
  • 50g nasiona słonecznika łuskane (lub orzeszki piniowe)
  • winegret (1/3 szklanki oliwy w oliwek,  1 wyciśnięta cytryna, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, wymieszać energicznie np. w szczelnie zakręconym słoiczku)

Sposób wykonania:

Rukole i sałaty opłukać woda i odwirować, wyłożyć na duży talerz. Na wierzchu rozłożyć umyte i przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktailowe, porwaną rękami fetę i pokrojoną w małe kawałki ostrą paprykę. Nasiona słonecznika uprażyć delikatnie na średnio rozgrzanej patelni i posypać po wierzchu sałatki. Polać sosem winegret.

Sałatka jest sycąca i zdrowa, orzeźwiająca i niskokaloryczna (stąd również nazwa “lekka”;).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.