Sałatka z rukoli, pomidorkow koktailowych i oscypka w winegrecie

Zaprosiliśmy w zeszłym tygodniu znajomych na grilla. Koleżanka przyniosła zrobiona przez siebie sałatkę, której ja wcześniej nie robiłam. Owszem, jadałam ja czasami na tym czy innym grillu ale jakoś nigdy nie przyjrzałam się jej z bliska i nie miałam na tyle komfortu, żeby zrobić jej “atrakcyjne” zdjęcie;) Tym razem mi się udało i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę z rukoli, pomidorków koktailowych i oscypka z sosem winegret (jadłam ja także w wersji z mozarellą i jest równie pyszna…:)

Składniki:

– 1 opakowanie rukoli

– 1 kiść pomidorków koktailowych (ok. 10 szt.)

– 1 duży oscypek

Do sosu winegret: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka posiekanej bazylia, 1 łyżeczka musztardy, pieprz, sól.

Przygotowanie: Rukolę płuczemy i osuszamy, pomidorki kroimy na połówki, większa część  oscypka kroimy w kostkę, mniejszą część trzemy na tarce na dużych oczkach. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy sosem winegret (ja dodałabym do tego prażone pestki słonecznika albo dyni).

Polecam ta sałatkę do mięs z grilla ( i czerwonego wina:), z własnego doświadczenia wiem, że smakuje wybornie:)

2 odpowiedzi na “Sałatka z rukoli, pomidorkow koktailowych i oscypka w winegrecie”

  1. Wczoraj mimo deszczu u mnie był grill i obowiązkowa sałtka, ja robię podobną do Twojej tylko z serem typu Bałkańskiego(z lidla), ten oscypek mnie intryguje, następnym razem też tak zrobię:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.