Restauracja Pescatore. Mera Spa & Hotel w Sopocie

Na zaproszenie Mera Spa Hotel w Sopocie miałam możliwość uczestniczyć wczoraj w Uczcie Truflowej będącej dalszym ciągiem zapoczątkowanych w styczniu Kulinarnych Festiwali. Propozycje  Szefa Kuchni restauracji Pescatore- Vittorio di Sora- są powiązane z obecnymi w danym sezonie owocami natury, które przeplata w wykreowanym przez siebie degustacyjnym menu z kilku dań- uczcie dla podniebienia. W lutym w każdy piątek tygodnia można było zapoznać się z kulinarnymi kreacjami Szefa Kuchni na temat owoców morza. W marcu tematem przewodnim są trufle (jako, że jest to miesiąc kończący sezon na ten przysmak). Ze względu więc na przypadające pod koniec miesiąca marca święta wielkanocne, tylko w dwa piątki (15 i 22 marca) będzie można skosztować pięciodaniowego menu, którego każda porcja ukoronowana jest obecnością trufli.

Po bardzo miłym przywitaniu przez przedstawicieli hotelu grupy zaproszonych osób, posadzono nas przy pięknie nakrytym stole, podano wybrane przez nas napoje i opisano myśl przewodnią pomysłu stworzenia Kulinarnego Festiwalu w Mera Spa Hotel. Opisano osobę Szefa Kuchni, jego pochodzenie i podejście do zmieniającego się sezonowo menu. W trakcie goście mieli kilka pytań i dyskusja toczyła się na wiele około-kulinarnych tematów, czyniąc biesiadę bardzo miłą. Po tym wstępie do stolika podszedł sam Szef Kuchni i pokrótce opisał ideę jaka przyświecała mu w trakcie tworzenia Uczty Truflowej. Pokazał nam również trufle, które używał i opisywał różnice pomiędzy nimi. Nastąpiła część degustacyjna, w trakcie której kelnerzy bardzo sprawnie zmieniali nakrycia i podawali nowe dania a przed rozpoczęciem konsumpcji każdego z nich Szef Vittorio di Sora objaśniał jego nazwę i skład.

Każde z dań było doskonale. Bardzo wyraziste w smaku, wspaniale przyrządzone i przyprawione. Kropką nad i były trufle. Wszyscy goście, siedzący przy stole, starali się wyczuć smak, który wydobywał z każdego z dań jego sedno. Wyczytałam gdzieś, że “zapach i aromat trufli jest tak silny, że nie stanowią one oddzielnego dania a stosuje się je jako przyprawa do wykwintnych dań”, może więc to ich delikatne dodanie spowodowało, że podane jedzenie uwiodło mnie dokumentnie… Wiem jedno, Uczta Truflowa to było nie lada przeżycie kulinarne i polecam je każdemu, kto będzie ciekawy i chętny ponieść jej koszt, aby zarezerwował stolik w marcowy, piątkowy wieczór w restauracji Pescatore w hotelu Mera Spa w Sopocie. Naprawdę warto.

Poniżej, menu Uczty Truflowej

1. Krem ziemniaczany z parmezanem i nutą świeżych trufli

2. Burrata – kremowa mozzarella podana z frytkami z polenty i trufli, z dressingiem ze
świeżych pomidorów

3. Tatar z wołowiny podany ze smażonym jajkiem i truflami (wystarczyło naciąć nożem skorupkę żółtka by jego płynne wnętrze rozlało się na tatar:)

4. Buraczkowe gnocchi w sosie z parmezanu i świeżych trufli (uwielbiam gnocchi, te były doskonałe:)

5. Kotlety jagnięce podane z puree z wędzonego bakłażanu i tartą z karczochów i ziemniaków

6. Włoski deser semifreddo o smaku orzecha laskowego z nutą praliny i bezy (a w środku semifreddo czekoladowe płynne serce:)

Zachęcam do rezerwacji w restauracji Pescatore. Obsługa lokalu jest przemiła, otoczenie relaksujące a jedzenie uzależniające (i w naprawdę solidnych ilościach;).

Hotelowi Mera & Spa w Sopocie, dziękuje bardzo za zaproszenie.

Kontakt w sprawie rezerwacji:

Mera SPA Hotel
ul. Bitwy pod Płowcami 59
81-731 Sopot
Tel.: +48 58 766 60 00

2 Replies to “Restauracja Pescatore. Mera Spa & Hotel w Sopocie”

  1. Jedzenie wygląda naprawdę zachęcająco. Bardzo lubię przyjeżdżać do Sopotu, może następnym razem tam zajrzę? 150 zł to co prawda nie mała kwota, ale na takie pyszności chyba warto wydać troszkę więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.