Pieczone pikantno- słodkie udka z kurczaka na warzywach

Dziś chciałam się z Wami podzielić moim sposobem na pyszne pikantno- słodkie pieczone udka z kurczaka. W ten sposób (korzystając z jednego “magicznego” składnika;) zaczęłam je robić kilka lat temu. Miałam wtedy okres na częste wyprawianie imprez, a na każdej imprezie musiały być inne dania. Pikantno- słodkie udka są jednak tak pyszne, że nie obywa się bez nich żadna impreza a wszyscy zajadają się nimi z “trzęsącymi uszami”. Potrawa ta jest też na tyle uniwersalna, że jeżeli nawet inne potrawy z menu nie smakują dzieciom, te udka są pewniakiem, że nie wyjdą głodne:)

Mam też taki zwyczaj, że jak wiem, że mogę nie mieć w tygodniu czasu na gotowanie obiadów, piekę więcej udek i te, które nie zostały zjedzone podczas pierwszego obiadu pakuję do lodówki i odgrzewam w ciągu najbliższych dni… W takich momentach to mój “niezawodny sposób” na szybki, syty i smaczny obiad.

Składniki:

– 4 udka (ćwiartki) z kurczaka

– 1/2 szklanki sosu do sajgonek pikantno- słodkiego (mój “magiczny” składnik;)

– sól, pieprz, papryka ostra do smaku

– warzywa (wg. uznania): 4 ziemniaki, 3 marchewki, 2 duże czerwone cebule

Sposób wykonania:

Udka z kurczaka myjemy, układamy w głębszym naczyniu i zalewamy pikantno- słodką zalewą. Odstawiamy na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie obieramy warzywa, kroimy je na mniejsze części, układamy na blachę. Na nich wykładamy udka z kurczaka, dodatkowo oprószając z obu stron solą, pieprzem i ostra papryką.

Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 1 godzinę i 20 minut (co około 20 minut polewamy je po wierzchy tłuszczem, który z nich się wytapia).

Po upieczeniu wykładamy na talerz do serwowania. Gwarantuje smak, pychota!:)

5 odpowiedzi na “Pieczone pikantno- słodkie udka z kurczaka na warzywach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.