Proste ciasto z rabarbarem (7 składników)

Rabarbar kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Moja Babcia miała duże ogrodnictwo w Rumi, niedaleko Gdyni, gdzie rabarbar był jednym z rosnących w ogrodzie warzyw. Wiosną i latem spędzaliśmy tam (dzieciaki szczególnie) bardzo dużo czasu. Pamiętam, że gdy rabarbar był już dojrzały, każde z nas zrywało sobie po łodydze, obierało ze skóry i, maczając co chwile z cukrze, gryzło po kawałku to “kwasidło”. Och, to były pyszne czasy…

Przepis na ciasto za to wzięłam od mojej Mamy, która wykorzystuje go w ciągu roku niemal co tydzień (a nawet częściej), robiąc na jego bazie jabłecznik dla Taty (bo Tata bardzo go lubi;). 

Latem, Mama kładzie na wierzch truskawki, wiśnie, maliny, lub jagody, w zależności od tego jakie owoce sezonowe są w danym czasie dostępne. Nie muszę mówić jak doskonale smakuje to ciasto w letni, ciepły dzień, podane do poobiedniej kawki na naszej rodzinnej działce nad jeziorem. (Mmm, wspaniale… szczególnie z wiśniami;)

Okazało się, że wersje rabarbarową Mama robiła i w ten weekend, zupełnie jak ja.

Ciasto polecam serdecznie. Jest ekstremalnie proste do wykonania. Składa się z niewielu składników ale uwaga, kolejność działania jest istotna.

 

Składniki:

– 4 jajka cale

– 1 1/2 szklanki cukru

– 1 cukier wanilinowy

– 2 szklanki maki

– 2 łyżeczki proszku do piecz

– 1/2 szklanki oleju

– 2 łodygo rabarbaru (ew. śliwki lub jabłka)

Sposób wykonania:

Do dużego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cały cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy aż w masie rozprowadzi się cukier a masa podwoi objętość.

*Miksowanie za każdym razem rozpoczynamy od wolnych obrotów, po chwili dopiero włączając silne.

Następnie dodajemy połowę porcji mąki, miksujemy/ mieszamy.

Dodajemy druga połowę maki i proszek do pieczenia, miksujemy masę do gładkości (każde miksowanie to ok.1-3 min).

Dodajemy olej, miksujemy.

Przelewamy masę do prostokątnej formy o wymiarach 24 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Obieramy ze skóry rabarbar i kroimy go na małe kawałki.

Cząstki rabarbaru rozrzucamy go równomiernie po powierzchni masy i posypujemy delikatnie cukrem.

Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 st C, bez termoobiegu, 50 min (*pamiętaj o teście suchego patyczka na końcu, choć… nie powinno być tu problemów z zakalcem:)

Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem albo okraszamy polewą z cukru pudru i kapki gorącej przegotowanej wody. (* Uwaga, ciasto jest upieczone, pomimo tego, że nie jest bardzo przyrumienione od góry)

Smacznego 🙂

42 Replies to “Proste ciasto z rabarbarem (7 składników)”

  1. Ja także mam takie wspomnienia z dzieciństwa odnośnie rabarbaru iż zrywałam go z ogródka a potem do cukru i się zajadałam mrr aż przywołałaś mi wspomnienia tym przepisem 🙂 bardzo lubię rabarbar i przepis wykorzystam 🙂

  2. Zdecydowanie ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych. Najlepsze jest kruche z kruszonką i lukrem. Drożdżowe też nie jest złe, ale to jednak nie to samo:)

  3. Moje ulubione cisto z rabarbarem właśnie 🙂 Sezon u nas w domu na takie wypieki już rozpoczęty, więc jest czym się smakować. Tyle, że rabarbar już nie Babciny tylko kupny. Dorasta się ehh.

  4. Super przepis. Uwielbiam takie ciasta. jednak szukam przepisu bez cukru, a przynajmniej z ksylitolem. Czy tradycyjny cukier w tym przepisie można zastąpić ksylitolem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.