Książki Rachel Khoo: “Mała paryska kuchnia” i “Mała francuska kuchnia”.

Dziś trochę o jednej z osób, której książki kulinarne, wraz z bardzo prostymi przepisami na dania kuchni francuskiej, bywają dla mnie inspiracją. Mam sabość do tej kuchni (i Francji:). Wydaje mi się ona niedościgniona i wykwintna. Dzięki prostym przepisom z książek Rachel Khoo, nawet tylko je czytając wiem, że umiem je zrobić… A gdy według nich gotuję, potrawy udają się.

Kim jest Rachel Khoo?

To (obecnie) 34-latka, urodzona w Londynie, o mieszance korzeni Chińskich i Austriackich. Wykształcona graficzka (próbki jej talentu można podziwiać na stronach obu jej książek), która dała się powieść swoim kulinarnym pasjom do Le Cordon Bleu w Paryżu, gdzie uzyskała dyplom w dziedzinie cukiernictwa.

Zdobyta tam wiedzę wykorzystywała pracując w księgarni kulinarnej i herbaciarni La Cocotte, zajmując się przygotowywaniem słodyczy i cateringu na imprezy promocyjne książek kucharskich. W tym samym czasie prowadziła także własne kursy gotowania.

Rachel jest autorką felietonów kulinarnych i przepisów do „ES Magazine”, (dodatku do dziennika „Evening Standard”)

Przed wydaniem “Małej paryskiej kuchni”( wyd. Penguin w 2012 r. a wydanie polskie – wyd. Albatros, 2013) i “Małej francuskiej kuchni”, które zostały już przełożone na język polski, ukazały się jej dwie pierwsze książki „Barres à céréales, Granola et Muesli faites maison” i„Pâtes à tartiner”.

„Mała paryska kuchnia” przez trzy tygodnie była w Wielkiej Brytanii najlepiej sprzedającą się książką, a przez dziesięć tygodni utrzymywała się w pierwszej piątce bestsellerów. Została przełożona o wydana nie tylko w Polsce ale i w Holandii, Francji, we Włoszech, Danii, Rosji i Norwegii oraz USA, gdzie zyskała równie wielka popularność.

W książce tej, Rachel Khoo stara się przybliżyć klasyczne potrawy kuchni francuskiej, pokazując je w prostych do wykonania przepisach. Rozdziały dzielą przepisy na kategorie posiłków odpowiadające sytuacjom w jakich je się dany posiłek. Wyróżnia takie jak Codzienne gotowanie, podwieczorek, letnie pikniki, aperitify, obiad z przyjaciółmi i rodziną czy słodki poczęstunek. Przepisy są proste, czytelnie opisane i opatrzone przepięknymi zdjęciami Davida Loftusa (“nadwornego” fotografa Jamiego Olivera). Książka bardzo mi się podoba. Jest jednym z milszych zakupów książkowych, które poczyniłam i, ostatnio, najprzydatniejsza w mojej kuchni.

 

 

Tytuł: Mała paryska kuchnia

Autor: Rache Khoo

Wydawca: Wydawnictwo Albatros

Numer wydania: I

Data premiery: 2013/05/08

Ilość stron: 288

Tłumaczenie: Stefaniuk Małgorzata

Wymiary: 25 x 255 x 195 (okladka twarda)

Cena: 63,00 zł (podpowiedź, na w tej chwili, promocyjna cena w empiku 55 zł)

“Mała francuska kuchnia” wydana w Wielkiej Brytanii pod koniec 2013 roku w październiku 2014 doczekała sie premiery w Polsce.

Książka ta powstała pod wpływem podróży autorki po wielu charakterystycznych regionach Francji. Z nich Rachel czerpała inspirację w tworzeniu wlasnych wariacji na temat regionalnych dań francuskich. Rozdziały książki odpowiadają regionom Francji. Na wstępnie każdego jest szerszy opis zamiłowań kulinarnych autochtonów, gdzie można dowiedzieć sie wielu, nieznanych wczesniej, ciekawostek. Każdy , zamieszczony po takim wstępie przepis również poprzedzony jest własną historyjką, którą czyta się z przyjemnością. Wiele z przepisów z tej książki budzi moją chęc wypróbowania. Kolorowe, miłe dla oka zdjęcia potraw autorstwa Davida Loftusa, są bardzo smakowite i zachęcają do eksperymentów. Książkę czytałam dokładnie i długo, bo wiele jest tam ciekawych (poza-przepisowych) treści. Bardzo polecam milośnikom kuchni francuskiej.

 

Tytuł: Moja mała francuska kuchnia

Autor: Rache Khoo

Wydawca: Wydawnictwo Albatros

Numer wydania: I

Data premiery: 2014/10/08

Ilość stron: 288

Tłumaczenie: tyszowiecka- tarkowska Teresa

Wymiary: 29 x 264 x 198 (okladka twarda)

Cena: 67,00 zł

 

3 odpowiedzi do “Książki Rachel Khoo: “Mała paryska kuchnia” i “Mała francuska kuchnia”.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.