Śliwki w cieście francuskim (3 składniki)

Wiele razy mówiłam już, że mam słabość do “wytworów konsumpcyjnych”, w których jednym ze składników jest rolka ciasta francuskiego. Nikogo więc nie zdziwi fakt, że owijam w nie również śliwki. Deser ten jest świetny do kawy.

Przypomina mi trochę ciasteczka z ciasta francuskiego na ciepło, z owocami, które sprzedawali kiedyś w McDonald’sie, a które uwielbiałam. Miały kształt batona, owoce były w środku, całkowicie otoczone ciastem (nie wiem, czy jest tam jeszcze taki deser?). Jedynym ich minusem było to, ze zawsze parzyły mnie w język, gdy były bardzo ciepłe:)Smakowały jednak fantastycznie, szczególnie w chłodny, jesienny dzień.

Zrobione w podobny sposób śliwki do złudzenia przypomniały mi tamten smak, a ponieważ cenię takie “powroty do przeszłości”, na pewno jeszcze nie raz zrobię w domu śliwki w cieście francuskim (albo jabłka, albo ananasy albo…itd.;)

Składniki:

– 1 rolka ciasta francuskiego

– kilka śliwek

– kilka łyżeczek cukru

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, które pomieszczą połówki śliwek po zwinięciu.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy połówkę śliwki i posypujemy ja cukrem.

Ciasto zakładamy na śliwce i sklejamy brzegi ze sobą, jak się da, nawet nierówno, w pierożka albo “coś w tym stylu”. Boki zagniatamy dodatkowo widelcem, na środku nakrawamy dziurkę nożem.

Układamy na blaszce. Posypujemy każde ciasteczko/ pierożek cukrem (który skarmelizuje się w trakcie pieczenia).

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Pieczemy z termoobiegiem do czasu aż ciasto “podrośnie” i ciasteczka się przyrumienią.

Podajemy jeszcze ciepłe. Naprawdę pychota! Polecam.

4 Replies to “Śliwki w cieście francuskim (3 składniki)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.