Wątróbka z cebulą i rozmarynem, w czerwonym occie winnym

Ostatni tydzień był dla mnie bardzo ciężki. Praca, praca, wydaje mi się, że za dużo jej… i jeszcze ból zęba (właściwie szczęki), który nagle mnie dopadł. Byłam na to nie przygotowana, moja dentystka także, ale dałyśmy radę i znowu czuje, że żyję.

Mam nadzieję, że następny tydzień przejdzie gładziej niż ostatni, zobaczymy. Chyba nie za wiele dziś we mnie optymizmu?

Z ciekawostek, szorowałam dziś kratki do kuchenki bo mi się “zapuściły”. Moczyłam w dużym wiadrze z gorącą wodą, z rozpuszczoną w niej kostka do zmywarki. Po połowie, moczyłam czas jakiś i czyściłam. Potem druga połowę, i czyściłam. Nie są jeszcze idealne ale trzeba przyznać, że kostki do zmywarki maja w sobie niezaprzeczalną moc;) Zrobię powtórkę za tydzień i kratki będą jak nowe.

A co dziś? Wątróbka z cebulą i rozmarynem, duszona w czerwonym occie winnym podpatrzona w książce “Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo. 

Robiłam ją w zeszłym tygodniu na obiad. Lubimy wątróbkę. Właściwie smakiem od tej “naszej” z jabłkiem różni się tylko za sprawa duszenia w occie winnym. Ma taki kwaskowaty posmak, nie mocny. Uważam, że to danie godne polecenia miłośnikom wątróbki…:)

Składniki:
– 500 g wątróbek drobiowych

– 2 czerwone cebule

– 10 łyżek czerwonego octu winnego

– 3 gałązki rozmarynu

– 1 czubata łyżka masła

– sól i pieprz do smaku

– 200 g sałaty (do serwowania)

– oliwa do pokropienie po zaserwowaniu

– 3-6 fig świeżych

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce. Myjemy wątróbki i dajemy im odciec na dużym sitku.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nią cebulę i pokruszony w dłoniach rozmaryn. zasmażamy 7-8 minut.

Wątróbki solimy i pieprzymy po obu stronach>

Do miękkiej już cebuli wrzucamy wątróbki i obsmażamy po 2 minuty po obu stronach. Dolewamy octu winnego i pozwalamy się w nim poddusić się wątróbkom około minuty.

Całość serwujemy na liściach sałaty, wykładając na nią po kilka wątróbek i pokrojone figi, polewając je sosem z patelni i kropiąc oliwą.

PS. Jeżeli chcecie, żeby figi wyglądały efektownie, nie polewajcie ich “sosem” z patelni tylko połóżcie na wierzchu.

3 Replies to “Wątróbka z cebulą i rozmarynem, w czerwonym occie winnym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.