Wegański, bezglutenowy kawowy “pudding” bożonarodzeniowy

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU 2015!

Tak, zgadza się. Jest już po świętach i jako blogerka kulinarna powinnam umieszczać na blogu przepisy na sylwestrowe przekąski do tańców i szampańskich bąbli… ten blog jest jednak częścią mojego życia, a to co mnie ostatnio zaabsorbowało to konkurs Atelier Smaku czyli Joli Słomy i Mirka Trymbulaka (ich strona TUUU) , u których uczę się innego podejścia do jedzenia.

Moja sympatia do tej pary rozwinęła się w przeciągu kilku ostatnich miesięcy tak bardzo, że postanowiłam wziąć udział w ich ostatnim przed Nowym Rokiem 2015 konkursie prowadzonym pod egidą dystrybutora ekspresów, młynków i akcesoriów do kawy- Ascaso Factory (na ich stronę wejdziesz TUUU).

Powiem szczerze, że wymyślenie przepisu, który spełniałby wszystkie kryteria, czyli był wypiekiem, świątecznym, bezglutenowym, wegańskim i aby był jednoczenie kawową w smaku przekąską nie było łatwym zadaniem. W sobotę wieczorem przeglądałam wszystkie filmy w YB, aby nie powielić żadnego z ich przepisów, przypominałam sobie także o czym mówili na warsztatach, żeby móc podać przepis zgodny ze sztuką. W niedzielę zabrałam sie za wykonanie wypieku, fotografie i opisałam go w mailu do Atelier Smaku

Efektem tego intensywnego analizowania i myślenia, jak i co, żeby było i smacznie i poprawnie, efektownie i świątecznie… stał się Wegański, bezglutenowy, kawowy “pudding” bożonarodzeniowy. (“Pudding” na szybko:)

Co cieszy mnie niezmiernie WYGRAŁAM KONKURS (!:) i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Dumna jestem też z tego przepisu. Według kilku osób, które próbowały wyrobu, jest bardzo smaczny a nawet “lepszy niż wszystkie ciasta które były na stole w ostatnie święta”… Wyobrażacie wiec sobie, ze musze być z niego baaardzo zadowolona.

Zapraszam do poznania przepisu jak również do jego wypróbowania. Podane ilości obliczone sa dla formy o średnicy 18cm, dla większej formy proponuję zdublować ilości, wydłuzyc też czas pieczenia ok. 10-15 min (radze pamietać o sprawdzeniu czy wetknięta w ciasto wykałaczka jest sucha, jeżeli nie, trzeba wydłużyć czas pieczenia o np. 5 minut i sprawdzić ponownie).

Wegański, bezglutenowy, kawowy szybki “pudding” bożonarodzeniowy

Składniki “puddingu”:

– 70 gr rodzynek

– 40 gr żurawiny

– 40 gr płatków migdałów

– 100 gr śliwki suszonej

– 45 gr mielonych migdałów

– 60 gr siemienia lnianego

– 100 ml oleju słonecznikowego

– 100 gr maki ziemniaczanej

– 1 czubata łyżka kakao

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka kawy

– 1/4 łyżeczki chili

– 100 ml kawy z ekspresu ciśnieniowego

–  2 łyżki miodu

– 1/2 koniakowego kieliszka likieru kakaowo-chili

– 1/2 łyżeczki soli

 

Do nasączenia po upieczeniu:

– 1 łyżka melasy karobowej

– 1 łyżka esencjonalnego espresso

 

Do podania:

–  1/2 puszki mleka kokosowego

– 1 łyżka cukru pudru z demerary

 

Do wypieku potrzebna jest forma okrągła o średnicy 18 cm.

Do przygotowania formy do pieczenia:

– 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

– 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

 

Sposób wykonania:

Rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze części śliwki zalewamy likierem na około 2 godziny przed pieczeniem ciasta.

Po upłynięciu tego czasu w dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę ziemniaczaną, mielone migdały, zmielone siemię lniane, kakao, cynamon, sodę, kawę, chili, sól.

Po wymieszaniu sypkich składników dodajemy płynne składniki czyli olej, kawę, miód i nasączone kandyzowane owoce wraz z alkoholem.

Mieszamy do uzyskania zwartej masy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Celsjusza. Masę przelewamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.

Pieczemy 35 min (do suchego patyczka), w 170-180 st. Celsjusza, z włączonym termoobiegiem. Po wyjęciu ciasta/”puddingu” z piekarnika, nakłuwamy ciasto od wierzchu i nasączamy zmieszaną ze sobą espresso z melasą karobową.

Do serwowania wysypujemy ciasto cukrem pudrem i ozdabiamy pozostałymi suszonymi owocami.

Na talerzykach podajemy po kawałku “puddingu” z “bitą śmietaną” czyli zmiksowanym z cukrem, mleczkiem kokosowym.

Pudding wyśmienicie smakuje podany z filiżanką kawy z ekspresu ciśnieniowego.

9 odpowiedzi na “Wegański, bezglutenowy kawowy “pudding” bożonarodzeniowy”

  1. Dzięki za przepis i dokładny przepis.
    Co prawda Święta już za nami, ale ten kawowy pudding wygląda bardzo zachęcająco.
    Przetestuje go 🙂

Skomentuj Maciej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.