Wilgotne ciasto czekoladowe

Gdy myślę o tym cieście, myślę o mojej siostrze, absolutnej perfekcjonistce kulinarnej. To ona wytrzasnęła skądś ten przepis i zanim ja wkręciłam się w robienie ciast, dodała do swojej listy “ciast na każdą okazję”:)

A ciasto faktycznie jest dobre. Mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach, wyraźnie wilgotne w smaku (trzeba jednak użyć dokładnie tej blachy o jakiej pisze niżej, bo przy wykorzystaniu większej odczucie wilgoci jest nieco mniejsze, choć ciasto nadal dobre i bardziej ekonomicznie da się podzielić na więcej osób;)

Jest ponadto bardzo proste do wykonania, czyli każdy da sobie z nim radę a po kilku razach daje się zapamiętać i nie trzeba już nigdzie zerkać, jakie potrzebujemy składniki…same korzyści, pychota i oszczędność czasu.

Polecam, zróbcie je w domu a zakochacie się w nim jak my:)

SKŁADNIKI:

Sypkie (do dużej misy i wymieszać):

  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao

Mokre (do mniejszej misy i wymieszać):

  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (u mnie: 1/2 szkl. mleka+ 1/2 szkl.  jogurtu naturalnego;)

Wymieszać składniki suche ze składnikami mokrymi i na koniec dodać..

  • 1 szklankę wrzątku (wymieszać:)

Przelewamy masę do formy 24×29 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180ºC.

Na zdjęciach ciasto:

  • polane polewą czekoladową (podaje składniki “na oko”: 1/3- 1/2 kostki masła+ cukier (3-4 łyżki)+ 3 łyżki kakao+ 2-3 łyżki wody-> doprowadzamy, mieszając składniki, do wrzenia+ aż się połaczą a cukier rozpuści)
  • posypane garścią mieszanki studenckiej zmielonej w młynku do kawy (bo akurat nie miałam nic innego;).

Smacznego:)

2 odpowiedzi do “Wilgotne ciasto czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *