Zielona sałatka (5 składników)

Wiecie jak to jest, gdy smakujecie jakiejś potrawy i zakochujecie się w niej z miejsca? Mnie spotyka to nieczęsto.

Mam takie stałe “miłości”, jak sałatka jarzynowa, szczególnie ta mojej mamy, gdzie wszystkie warzywa nie są wcześniej gotowane a parowane do miękkości. Zachowują wtedy bez uszczerbku swój wspaniały smak (sama staram się robić swoją podobnie:)

Są chwile, gdy próbując potrawy mówię sobie: “Mmmm…dobre!” ale po zakończeniu posiłku planuje tylko odwiedzić to miejsce za jakiś czas, żeby zjeść go ponownie. Tylko i aż tyle.

Bywają jednak momenty, gdy podczas smakowania pierwszego kęsa,  pojawiają się w mojej głowie wszystkie składniki, z których zrobione jest danie. Już w tym momencie wiem, że za chwilę, jeśli nie jeszcze dziś to jutro, sama będę je chciała zrobić. Bo nie wypada nadmiernie łasuchować przy gościnnym stole a ja mam wtedy ochotę rozsmakować się, zjeść większą porcję i w tym momencie zamknąć oczy i uśmiechnąć tylko do siebie…

I tak właśnie stało się kilka dni temu, przy okazji miłej, małej, piątkowej, babskiej “imprezki”. Jedna z koleżanek przyniosła tam zrobioną przez siebie sałatkę a ja się w niej najzwyczajniej… zakochałam… Następnego dnia zrobiłam ją w większej ilości i zaniosłam na następną imprezę. Próbując jej w domu w trakcie dosmaczania uśmiechnęłam się naprawdę szeroko. Ta sałatka będzie od teraz częstym gościem w moim domu.

Polecam ją bardzo, bardzo, bardzo:)

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini (gotowych choć zimnych, nie suszonych, 400g) z nadzieniem np. ricotta ze szpinakiem
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 1 ogórek
  • “dressing”: 2 duże łyżki jogurtu typu greckiego lub majonezu + sól + pieprz

Sposób wykonania:

Pora kroimy w cieniutkie półksiężycowe plasterki, wrzucając do dużej misy rozdrabniamy je w dłoniach, posypujemy sola aby zmiękły/skruszały.

Tortellini kroimy na połówki (nie podgrzewamy ich wcześniej, wykorzystujemy prosto z paczki).

Kukurydzę odsączamy. Ogórka obieramy, wycinamy wodnisty “pestkowy” środek, kroimy w około 3-5mm grubości półksiężyce.

Wszystkie składniki wrzucamy do misy i mieszamy. Sałatkę można spożywać od razu.

Smacznego:)

12 Replies to “Zielona sałatka (5 składników)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.