Blok czekoladowy

Składniki:

  • 400 gr masła
  • 2 szklanki cukru
  • 12 łyżek wody
  • 500 gr mleka w proszku
  • 6 łyżek kakao
  • 2 paczuszki herbatników
  • rodzynki, inne bakalie (opcjonalnie)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dosypujemy 2 szklanki cukru, dolewamy wodę. Mieszając rozpuszczamy cukier i doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia.

Mleko mieszamy w większym garnku z kakao.

Dolewamy część płynną (masło z cukrem) do sypkiej (mleko z kakao) i mieszamy do połączenia. Wstawiamy na mały gaz mieszając do uzyskania jednolitej masy, ciągle mieszając. Po wystąpieniu bąbelków gotowania, wyłączamy gaz i dosypujemy herbatniki, bakalie.

Przekładamy do formy- rynienki ,wyłożonej folią spożywczą. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy od około doby po wykonaniu.

Blok czekoladowy
Blok czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.