Składniki:
- 400 gr masła
- 2 szklanki cukru
- 12 łyżek wody
- 500 gr mleka w proszku
- 6 łyżek kakao
- 2 paczuszki herbatników
- rodzynki, inne bakalie (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dosypujemy 2 szklanki cukru, dolewamy wodę. Mieszając rozpuszczamy cukier i doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko mieszamy w większym garnku z kakao.
Dolewamy część płynną (masło z cukrem) do sypkiej (mleko z kakao) i mieszamy do połączenia. Wstawiamy na mały gaz mieszając do uzyskania jednolitej masy, ciągle mieszając. Po wystąpieniu bąbelków gotowania, wyłączamy gaz i dosypujemy herbatniki, bakalie.
Przekładamy do formy- rynienki ,wyłożonej folią spożywczą. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy od około doby po wykonaniu.