Bób z wędzonym boczkiem i koperkiem



 

Jak najszybciej i najlepiej przygotować bób.

Składniki:

  • 1 kg świeżego bobu
  • 200-300 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka sól
  • 1 łyżka cukier
  • 1/2 łyżeczki pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Bób płuczemy w wodzie i odcedzony. Nalewamy wodę do dużego garnka i dorzucamy gdy zaczyna się gotować łyżkę soli i łyżkę cukru, mieszamy.  Wsypujemy bób. Gotujemy 20 minut, sprawdzamy czy bób jest już miękki i odcedzamy go.

Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masła i wrzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Lekko wytapiamy go aby nabrał złocistego koloru i oddał do tłuszczu swój wędzony smak.

Dodajemy na patelnię ugotowany bób i połowę posiekanego pęczka koperku. Bób staramy się wymieszać z tłuszczem z patelni i koperkiem aby równomiernie otoczyć każdą sztukę tą smaczną omastą i jednocześnie smakiem. Podsmażamy tak bób do 3 minut mieszając doprawimy do smaku około 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dodajemy pozostałą połowę pęczka posiekanego koperku i jeśli chcemy czuć wyraźniej maślany smak,  drugą łyżkę masła. Mieszamy. Podajemy.

3 odpowiedzi na “Bób z wędzonym boczkiem i koperkiem”

  1. Cały rok czekam na to niepozorne warzywko. Zazwyczaj jemy je jako przekąskę, o tak skubiemy sobie bobik, ale jestem ciekawa, jak smakowałoby z boczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.