Jak najszybciej i najlepiej przygotować bób.
Składniki:
- 1 kg świeżego bobu
- 200-300 g wędzonego boczku
- 1 pęczek koperku
- 1-2 czubate łyżki masła
- 1 łyżka sól
- 1 łyżka cukier
- 1/2 łyżeczki pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Bób płuczemy w wodzie i odcedzony. Nalewamy wodę do dużego garnka i dorzucamy gdy zaczyna się gotować łyżkę soli i łyżkę cukru, mieszamy. Wsypujemy bób. Gotujemy 20 minut, sprawdzamy czy bób jest już miękki i odcedzamy go.
Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masła i wrzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Lekko wytapiamy go aby nabrał złocistego koloru i oddał do tłuszczu swój wędzony smak.
Dodajemy na patelnię ugotowany bób i połowę posiekanego pęczka koperku. Bób staramy się wymieszać z tłuszczem z patelni i koperkiem aby równomiernie otoczyć każdą sztukę tą smaczną omastą i jednocześnie smakiem. Podsmażamy tak bób do 3 minut mieszając doprawimy do smaku około 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dodajemy pozostałą połowę pęczka posiekanego koperku i jeśli chcemy czuć wyraźniej maślany smak, drugą łyżkę masła. Mieszamy. Podajemy.
Osobiście nigdy bym nie pomyślał, że można bób połączyć z boczkiem. Wydaje mi się, że to bardzo sycąca potrawa?
🙂 o tak, bardzo sycąca.
Cały rok czekam na to niepozorne warzywko. Zazwyczaj jemy je jako przekąskę, o tak skubiemy sobie bobik, ale jestem ciekawa, jak smakowałoby z boczkiem.