Budyń. Ile razy kupowałam budynie różnych firm, które tylko mieszałam z mlekiem w odpowiednim momencie? Zapewne setki. Jest dziwnym jak człowiek “upraszcza” sobie życie, gdy nie wie, jak niewiele trzeba, żeby zrobić prawdziwy, zdrowy, pozbawiony dodatków i utrwalaczy budyń, nie potrzebując do tego kupować “gotowca”… Przyjrzałam się na szybciutko przepisowi na budyń u Nigelli, której książkę ostatnio przeglądam i testuję (jej jest inny, ze śmietaną kremówką, “na bogato”;) , i postanowiłam wypróbować tajemnicze właściwości skrobi kukurydzianej, korzystając z faktu, że używam jej w swoich dietetycznych eksperymentach zamiast mąki. Myślę, że nie wszystkie osoby wiedzą, że wystarczy użyć odpowiedniej ilości tego właśnie składnika, aby otrzymać, po połączeniu go z mlekiem, konsystencję i smak budyniu. Może czas to zmienić? Smak każdy może nadać mleku przez dodanie soku jaki lubi. A jeżeli nie ma soku, cukierka, który rozgnieciony na proszek i dodany do wody, da nam syrop o pożądanym smaku i zapachu… Polecam eksperyment!
Składniki (dla 1 osoby lub 2 osób po małej porcji):
– 200 ml mleka
– 25 ml soku z czarnego bzu (własnego wyrobu)
– 25 ml wody
– 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Sposób wykonania:
Sok mieszamy z wodą i dodajemy do 150 ml mleka w małym garnku. Garnek stawiamy na ogniu i mieszamy doprowadzając do wrzenia. W oddzielnym kubeczku mieszamy 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej z 50 ml mleka. Gdy mleko z sokiem zbliża się do wrzenia wlewamy rozmieszana z kubka do garnka mleko ze skrobią. Połączone składniki mieszamy nadal trzymając na małym ogniu do momentu, gdy pojawia się pierwsze kropelki wrzenia. przelewamy do miseczki i podajemy od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
*Jeżeli do nadania smaku chcielibyśmy wykorzystać cukierki to przy tym składzie czubata łyżeczkę cukierków (np. anyżowych) rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody
No takiego to ja nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawa jestem, jak smakuje 🙂
a to mnie zaskoczyłaś… nie znam tego smaku, piękny wygląd pucharka 🙂
Zawiało Dukanem 🙂 Zrobię sobie budyniu…ale bez soczku…może wanilia
Jeszcze nigdy nie miałam okazji sprawdzić jak smakuje czarny bez. Co roku przymierzam się, żeby zrobić domowy sok, ale jakoś do skutku doprowadzić nie mogę 🙂
W tym roku nie było zbiorów, wszystko zjadły mszyce:( ale mam jeszcze zapasy soku z poprzedniego roku:)