Budyń o smaku czarnego bzu

Budyń. Ile razy kupowałam budynie różnych firm, które tylko mieszałam z mlekiem w odpowiednim momencie? Zapewne setki. Jest dziwnym jak człowiek “upraszcza” sobie życie, gdy nie wie, jak niewiele trzeba, żeby zrobić prawdziwy, zdrowy, pozbawiony dodatków i utrwalaczy budyń, nie potrzebując do tego kupować “gotowca”… Przyjrzałam się na szybciutko przepisowi na budyń u Nigelli, której książkę ostatnio przeglądam i testuję (jej jest inny, ze śmietaną kremówką, “na bogato”;) , i postanowiłam wypróbować tajemnicze właściwości skrobi kukurydzianej, korzystając z faktu, że używam jej w swoich dietetycznych eksperymentach zamiast mąki. Myślę, że nie wszystkie osoby wiedzą, że wystarczy użyć  odpowiedniej ilości tego właśnie składnika, aby otrzymać, po połączeniu go z mlekiem, konsystencję i smak budyniu. Może czas to zmienić? Smak każdy może nadać mleku przez dodanie soku jaki lubi. A jeżeli nie ma soku, cukierka, który rozgnieciony na proszek i dodany do wody, da nam syrop o pożądanym smaku i zapachu… Polecam eksperyment!

Składniki (dla 1 osoby lub 2 osób po małej porcji):

– 200 ml mleka

– 25 ml soku z czarnego bzu (własnego wyrobu)

– 25 ml wody

– 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Sposób wykonania:

Sok mieszamy z wodą i dodajemy do 150 ml mleka w małym garnku. Garnek stawiamy na ogniu i mieszamy doprowadzając do wrzenia. W oddzielnym kubeczku mieszamy 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej z 50 ml mleka. Gdy mleko z sokiem zbliża się do wrzenia wlewamy rozmieszana z kubka do garnka mleko ze skrobią. Połączone składniki mieszamy nadal trzymając na małym ogniu do momentu, gdy pojawia się pierwsze kropelki wrzenia. przelewamy do miseczki i podajemy od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.

*Jeżeli do nadania smaku chcielibyśmy wykorzystać cukierki to przy tym składzie czubata łyżeczkę cukierków (np. anyżowych) rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody

5 odpowiedzi do “Budyń o smaku czarnego bzu”

  1. Jeszcze nigdy nie miałam okazji sprawdzić jak smakuje czarny bez. Co roku przymierzam się, żeby zrobić domowy sok, ale jakoś do skutku doprowadzić nie mogę 🙂

Pozostaw odpowiedź whiness Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.