Ciasteczka cynamonowe

Coś mnie ostatnio ciągnie do słodkości. Może pochmurna pogoda nastraja do takich pyszności, które je się z przyjemnością z ciepłą kawą lub świeżo zaparzoną herbatą. Wczoraj po prawie całym dniu ulew, przyszedł czas na mgły. Co zrobić, żeby uprzyjemnić sobie mglisty wieczór? A może upiec kilka cynamonowych ciasteczek z ciasta francuskiego? To tylko 20 minut na wykonanie. Ciasto mam w lodówce zawsze na wszelki wypadek. Tak… więc do dzieła…:)

Potrzebne składniki:

-1 ciasto francuskie,

– cynamon,

– cukier

-1 jajko

Rozwijamy ciasto… Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem (nie na mokro a delikatnie, warstwa 1 mm), posypujemy grubo cukrem i cynamonem.   Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na około 2,5 centymetrowej grubości “talarki”. Przesuwamy tak pokrojone ciasto na papierze po cieście francuskim na blachę do pieczenia. Smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy cukrem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza, wstawiamy blachę do piekarnika na 12-15 minut. Po upieczeniu wykładam ciasteczka na talerz.

Prawda, że wyglądają bardzo kusząco!? Sprawdźcie sami jakie są smakowite!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.