Coś mnie ostatnio ciągnie do słodkości. Może pochmurna pogoda nastraja do takich pyszności, które je się z przyjemnością z ciepłą kawą lub świeżo zaparzoną herbatą. Wczoraj po prawie całym dniu ulew, przyszedł czas na mgły. Co zrobić, żeby uprzyjemnić sobie mglisty wieczór? A może upiec kilka cynamonowych ciasteczek z ciasta francuskiego? To tylko 20 minut na wykonanie. Ciasto mam w lodówce zawsze na wszelki wypadek. Tak… więc do dzieła…:)
Potrzebne składniki:
-1 ciasto francuskie,
– cynamon,
– cukier
-1 jajko
Rozwijamy ciasto… Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem (nie na mokro a delikatnie, warstwa 1 mm), posypujemy grubo cukrem i cynamonem. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na około 2,5 centymetrowej grubości “talarki”. Przesuwamy tak pokrojone ciasto na papierze po cieście francuskim na blachę do pieczenia. Smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy cukrem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza, wstawiamy blachę do piekarnika na 12-15 minut. Po upieczeniu wykładam ciasteczka na talerz.
Prawda, że wyglądają bardzo kusząco!? Sprawdźcie sami jakie są smakowite!:)