Ciastka francuskie z nadzieniem z gorzkiej czekolady

Czasem lubię zaczynać dzień „na słono” a czasem „na słodko”… Dziś miałam ochotę na odrobinę słodyczy, stąd pomysł na zawinięcie w ciasto francuskie kilku kostek gorzkiej czekolady i zapieczenie tego w piekarniku. Uwielbiam to połączenie chrupkiej słoności ciasta francuskiego ze słodką gorzkością czekolady… i jeszcze łyk ulubionej kawy… Mniam:) Polecam każdemu na miłe rozpoczęcie dnia albo na polepszenie humoru o dowolnej porze doby. Wszak czekolada sprzyja wzrostowi w organizmie serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji a endorfiny poprawiają nastrój i potęgują uczucie przyjemności. Magnez z gorzkiej czekolady poprawia pracę mięśni, ułatwia wchłanianie wapnia i przeciwdziała stresom… Uwaga jednak, uzależnia! Co mi akurat nie przeszkadza;) Do dzieła więc i smacznego!:)

Składniki (na 4 duże ciastka):

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 8 kostek czekolady (albo ilość według uznania;)

– odrobina żółtka jajka (albo łyżka wody)

– 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Rozwijamy ciasto, kroimy na 4 duże trójkąty. Na każdym najdłuższym boku trójkąta układamy 2 kostki czekolady i zawijamy wprzód a potem z takiego wałeczka zwijamy luźnego ślimaka. 4 takie ślimaki układamy na papierze do pieczenia na blasze, smarujemy odrobina żółtka (lub wody), oprószamy cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza na 15-20 minut. Ciastka maja być zarumienione i chrupkie.

Niebo w gębie… szczególnie na ciepło:) Wpis dodaje do akcji „Pokaż śniadanie 2„.

10 odpowiedzi na “Ciastka francuskie z nadzieniem z gorzkiej czekolady”

  1. Muszę w końcu kupic ciasto francuskie…te przepisy z nim są genialnie proste i takie pyszne :)) Ale powiem wprost chcc…cę schudnąc 🙁 Nici z próbowania…bez specjalnej okazji 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.