Nie wiem czemu w tym roku tak „uparłam” się na migdały ale naprawdę miałam ochotę zrobić z nich jak najwięcej potraw. Na potrzeby tego ciasta migdały w płatkach kupiłam już na początku grudnia i miałam je w „wielkim planie” świątecznym;) Ich smak, zapach sprawiają, że uważam, że są najsmaczniejszymi z bakalii. Cynamon na wierzchu ciasta, zmieszany z płatkami migdałów daje ciastu wyrafinowany wygląd i świąteczny smak.
Z ciekawości przyjrzałam się migdałom bliżej i okazuje się, że są nie tylko dobre, są również bardzo zdrowe.
100g migdałów to około600 kcal, w czym 20g białka, 50g tłuszczu, 20g węglowodanów i 10g błonnika.
Około 12 migdałów (ok. 270 kcal) zjadana dziennie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
witaminę E w 120%, B w 23%, kwas foliowy w 17%, witaminę B3.
Wg informacji „Zdrowylink.pl”-(TU) zawartych na stronie działają leczniczo w przypadku:
(…)
-chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
-przy chorobach dróg żółciowych;
-jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
-przy chrypkach i suchym kaszlu
Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego.
Migdał jest bardzo cennym składnikiem pokarmowym jeśli cierpimy na nadmiar cholesterolu. 15 lipca 2003 amerykańskie FDA (Food and Drug Administration) oficjalnie zatwierdziło fakt, że codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów dziennie może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. 40 gramów migdałów odpowiada około 1/3 kubka lub ok. 34 orzechom. W związku z powyższym zostały one na stałe wprowadzone do diety korzystnie wpływającej na obniżenie poziomu cholesterolu LDL („zły cholesterol”).”
Warto jest więc zainteresować się zwiększeniem udziału migdałów w diecie. Należy jednak pamiętać, że wartości odżywcze migdał traci po obróbce termicznej.
Ciasto migdałowo- cynamonowe
Składniki:
– białka z 8 jajek
– 150g cukru pudru
– kilka kropli ekstraktu migdałowego
– otarta skórka z 1 klementynki lub połowy pomarańczy
– 125 ml jasnej łagodnej oliwy ( i łyżka do natłuszczenia blachy)
– 150g mielonych migdałów
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100g migdałów w płatkach
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób wykonania:
Białka ubijamy w dużej misce ze szczypta soli.
Gdy będą już sztywne dodajemy cukier puder, ekstrakt migdałowy i otarta skórę z mandarynki klementynki lub pomarańczy.
Mielone migdały mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym wsypujemy je w 3 turach do białek na przemian z oliwą.
Masę przelewamy do tortownicy (o średnicy 26 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia po czym boki i dno blachy wysmarowane oliwa.
W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki migdałowe z cynamonem i posypujemy wierzch masy w tortownicy.
Pieczemy w 180 st. Celsjusza, około 40-50 minut. Patyczek wbity w ciasto po wyjęciu ma być suchy. Ciasto rośnie w piekarniku ale po wyjęciu i w trakcie stygnięcia opada. Na talerz przekładamy je dopiero po całkowitym ostygnięciu. Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem. Daje to miły „świąteczny, śniegowy” efekt.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu. Jest lekkie i ma bardzo delikatny, migdałowy smak.
Ciasto „pochodzi” z książki „Nigellissima” Nigelli Lawson, foto ciasta w książce- poniżej.
SWIETNE !!!!!
Dziękuje Jenna:)
Jadłam 🙂 I powiem, że na świeżo mnie nie ujęło, ale kiedy potrzymałam w lodówce… Zjadłam z przyjemnością 🙂 Polecam :))
Tak, tak, na drugi dzień ciasto znacznie lepiej smakowało:)
Wygląda przepysznie
Smakowite
wspaniale że tutaj trafiłem kolejna inspiracja na ciasto bezglutenowe 🙂 dzięki
Świetny pomysł muszę spróbować zrobić je dzisiaj. Mam nadzieje że będzie tak smakować jak wygląda.
Migdały uwielbiam ,a ciasto wygląda przepysznie dlatego też przy najbliższej okazji zagości na naszym stole.
🙂 Polecam:)
Myślę że na święta wypróbuję jako drugie obok tradycyjnego sernika.A stwierdzam że będzie lepsze ponieważ migdały i cynamon dają specyficzne smaki.
Lubię trafiać gdzieś gdzie są nowe przepisy które warto spróbować.A że bardzo lubię migdały są one codziennym moim przerywnikiem między posiłkami, wiec taki przepis z miłą chęcią wypróbuję.
Zbliżają się święta i zapewne wypróbuję ten przepis bo migały uwielbiam zamierzam zrobić zamiast tradycyjnego piernika.Czasami trzeba coś zmienić, mam nadzieję że mojej rodzinie posmakuje.
Cynamon i migdały mniam. to jest to co lubie 🙂
Lubię smak cynamonu i jego zapach. Ahhh:)
Myślałem, patrząc na zdjęcie wpisu, że to słonecznik 🙂
Taaaakie coś pamiętam w domu mojej babci. Uwielbiałem to ciasto, dzięki za przypomnienie
Robiłam już kilka razy, bardzo dobre, smakuje zwłaszcza podane do kawy. Poza tym idealne zagospodarowanie białek, kiedy zostaną po innych wypiekach.
Świetne ciasto i to bez dodatku mąki!! dodaje do ulubionych i na dziele jak znalazł 🙂