Delikatne ciasto czekoladowe bez mąki (4 składniki)

Chwile mnie tu nie było, za co przepraszam wszystkich, którzy lubią, gdy na Domowejbogini regularnie pojawia się nowy przepis.

Ostatnie dwa tygodnie bardzo szybko mi zleciały i związane były bardziej z dumaniem o tym jakie kwiaty i drzewka posadzić w ogrodzie, niż na wymyślaniu nowości kulinarnych. Jestem bardzo zadowolona z faktu, że mój ogródek nabiera kwiatowego, ozdobnego kształtu i że chce nam się, z mężem, wprowadzać zmiany, żeby móc rozkoszować się jego widokiem od wiosny do jesieni (a, uwierzcie mi, ewoluowaliśmy do tego momentu kilka lat, więc jest się czym cieszyć i napawać). Poczułam jednak, że mogę już znowu myśleć o kuchni (nawet się do tego stęskniłam:) i mam wielką ochotę wypróbować kilka nowych przepisów, więc bądźcie czujni.

Dziś chciałam pokazać Wam, wspomniane w poprzednim wpisie, czekoladowe ciasto bez mąki, na które przepis mam od Darii. Warte jest grzechu i tak proste w wykonaniu, żepokusić się o jego zrobienie mogą najzatwardzialsze “leniuszki” kuchenne. Jest przepyszne. Ma jakby delikatną “skorupkę na zewnątrz a w środku jest doskonale wilgotne (ten “a la” zakalec, który widać na zdjęciach, “ma taki być“:). Gdy je jesz, masz wrażenie, że jest leciutkie ale niech Was to nie zwiedzie. Ilością kalorii mogłoby pewnie “zabić słonia”;) Pychota!

Składniki:

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

– 1 kostka masła (200 g)

– 1 szklanka cukru

– 4 jajka (żółtka+białka)

(- 1/4  łyżeczki chili- opcjonalnie dla podkręcenia smaku:)

Sposób wykonania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce postawionej na garnku z gotująca się wodą. Dodajemy do niej masło (i chili), mieszamy, łączymy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem (podwajają swą objętość).

Białka ubijamy na sztywna pianę.

Łączymy czekoladę (z masłem) z żółtkami i ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. (Użyłam, przy okazji pieczenia tego ciasta, pierwszy raz formy silikonowej, która spisała się świetnie. Ciasto wyszło z niej bez problemu, musiałam tylko robić to bardzo delikatnie bo jest prawie półpłynne w środku a nie chciałam, żeby się połamało).

Podajemy z polewa czekoladową lub bez. Można dodać gałkę lodów waniliowych. Życzę Wam smacznego:)

PS. Takie ciasto świetnie się nadałoby się na Dzień Mamy nieprawdaż?:)

12 odpowiedzi do “Delikatne ciasto czekoladowe bez mąki (4 składniki)”

  1. Mam dopiero 14 lat i są to moje początki w kuchni, co najlepsze to ciasto nie sprawiło mi to najmniejszego problemu i było obłędne 🙂 <3

  2. Znam ten sam przepis tylko inne wykonanie.. najpierw rozpuszczamy masło z cukrem w garnku, dodaje czekoladę, studzę, dodaje żółtka i ubite białka.
    Wszyscy kochają to ciasto

Pozostaw odpowiedź Renata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.