Deser bzowo- bezowy

Pierwotnie ten deser miał być inny. Duże, piękne (białe) bezy a na wierzchu chmurka śmietankowo- bzowa, posypane pokruszona gorzką czekoladą… Nie udało się… to znaczy bezy nie wyszły jak chciałam. Choć nastawiłam piekarnik “jak trzeba” i tak pożółkły z wierzchu. Dodam, że robiłam je dwa razy pod rząd. Co prawda za pierwszym razem żółć była większa niż za drugim ale… szkoda gadać. Ja i bezy chyba się nie pokochamy… w każdym razie jeszcze nie;)

Całe szczęście, że w środku wyszły białe i chrupkie i można było wykombinować z nich inny, równie pyszny deser “pi razy oko” oparty na tym nazywanym “Eton mess“. Wyszedł prze-smacznie, strasznie słodko a sycił co najmniej jak dobry obiad… Trzeba jednak powiedzieć, że jest wart grzechu:)

(P.S. Ania, tym właśnie chciałam Was ugościć wiesz kiedy… Mniam, mniam… żałuj!;)

Składniki (na 3 miseczki):

– 3 duże bezy

– 400 ml śmietany 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– 2 śmietan fixy (dla pewności;)

– 3 łyżki dżemu z czarnego bzu (własnego wyrobu a.d. 2011)

– 6 gałek lodów waniliowych (opcjonalnie)

Wykonanie:

Bezy kruszymy, śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixami. Po ubiciu bita śmietanę mieszamy z 3 łyżkami dżemu z czarnego bzu. Do miseczek kładziemy na dno po 2 małe gałki lodów waniliowych (ale nie trzeba, bez nich deser i tak będzie rewelacyjny:) , 1/2 pokruszonych na małe cząstki bezów, masy śmietanowo- bzowej, dalej 1/2 bezów, masy śmietanowo- bzowej. Na wierzchu kładziemy kilkanaście “gronek” z dżemu z czarnego bzu dla ozdoby (i listek mięty, opcjonalnie).

13 odpowiedzi na “Deser bzowo- bezowy”

  1. musialas :((( ja tu glodna siedzie 🙂 a jeszcze mysl ze moglam to jesc…. mam nadzieje ze bedzie jeszcze okazja 🙂 wiesz kiedy 😉

  2. szynka i ogórek kiszony – bardzo lubię to połączenie! u mnie często pojawia się na talerzu podczas kolacji 🙂
    śniadania jakoś serwuje sobie zazwyczaj na słodko 🙂
    nie będzie mnie 10dni, wracam września.

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.