Deser ryżowy z masą bananową i czekoladą

Czasem wieczorem, gdy mam (po obiedzie) ugotowany ryż, robię sobie taki zwykły deser z ryżu, mleka i cukru. Nie wiem czemu ale nie do końca rozpuszczony cukier, który chrupie między zębami, plus zimne mleko i nie za bardzo słodki ryż są dla mnie naprawdę kuszące:) Wiecie co sobie wtedy wspominam? Jak Mama robiła dla mnie i rodzeństwa (gdy chorowaliśmy “na brzuszek”;) kleik ryżowy i dodawała do tego jakiś inny akcent smakowy, który “zabiłby” smak samego, surowego kleiku… Uwielbiałam, gdy były to banany:) W “tamtych czasach” były one nie lada rarytasem i z kleiku ryżowego czyniły “pokarm bogów”:) Spróbowałam odtworzyć dziś rano to połączenie. Ryż, mleko, banan i… (dekadencko;)… dodałam odrobinę gorzkiej czekolady. Każdemu polecam spróbować to danie choć raz. Ja na pewno powtórzę to doświadczenie… i na pewno znowu wspomnę wtedy dawne, dziecięce czasy…:)

Skład (1 duża porcja):

– 1 opakowanie ryżu basmati

– 1/2 szklanki mleka

– 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie, tak jak ja dziś,1 g stevii= 1 saszetka)

– 1 banan

– 1-2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Ryż podgrzewamy (lub gotujemy) i przekładamy do blendera, zalewamy mlekiem i dodajemy cukru (lub stevii).  Miksujemy 1/2 minuty.  Przekładamy do dużej miseczki. Blender myjemy po czym miksujemy w nim banana. Masę bananową kładziemy na mleku z ryżem. Na wierzch kruszymy kostki czekolady.

Jemy wymieszane, jeszcze ciepłe:)

8 odpowiedzi na “Deser ryżowy z masą bananową i czekoladą”

    1. Witaj, cieszę się, że podoba Ci się mój deserek:) Twój deser to jeden z moich ulubionych (wszystko przez karmel:) i tak pięknie wygląda:)

      1. Bardzo mi miło. 🙂
        Co do akcji What I Ate On Wednesday, jest to akcja, której uczestnicy wklejają zdjęcia wszystkiego, co zjedli w czasie środy. Zapoczątkowały ją blogi zagraniczne, a teraz nieśmiało przenosi się ona na nasze rejony. Tu jest wiele odnośników do przykładowych postów: http://www.peasandcrayons.com/ Osobiście uważam, że to ciekawy pomysł. 🙂

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.