Dyniowa zupa krem z imbirem

Dynię kupiłam kilka dni temu i leżała sobie, czekając na swój moment a dziś nabrałam ochoty na pikantną dyniową zupę krem z imbirem. Taka zupa przyjemnie grzeje od wewnątrz… z efektem grzańca ale bez “prądu”;)

Zauważyliście, że na dworze jest dziś bardzo szaro i jakby mgliście ( w każdym razie w Trójmieście:)? Nadeszła prawdziwa jesień i czas na ciepłe rozgrzewające zupy…

Składniki:

– 2 litry wody

– 1 kg dyni

– 2 marchewki

– 1 korzeń pietruszki

– 1/8 korzenia selera

– 1 mała cebula

– 1 ziemniak

– kawałek pora

– 3-4 cm korzenia imbiru

– 1 łyżeczka soli, 1 (płaska) łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki pieprzu

– jogurt naturalny (lub mleko sojowe), pestki dyni, natyka pietruszki (jako dodatek, do przybrania)

Sposób wykonania:

Gotujemy w dużym garnku 2 litry wody. Do wrzącej wody wrzucamy oczyszczone warzywa pokrojone na cząstki. Cebulę opalamy na gazie i wrzucamy całą. Dynię kroimy w dużą kostkę wcześniej okroiwszy ze skóry.  Imbir wrzucamy w jednym kawałku. Gotujemy wywar 40 minut. Po tym czasie wyciągamy cebulę i imbir. Z cebuli zdejmujemy skórę i dzielimy na 4 części. Imbir obieramy ze skórki i dzielimy na małe cząstki. Wrzucamy je z powrotem do garnka. Wszystkie warzywa w wywarze miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem, mieszamy. Nakładamy gorącą zupę na talerze. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu naturalnego (lub mleka sojowego) i garścią uprażonych na patelni pestek dyni. Możemy dodać kilka listków natki pietruszki.

8 odpowiedzi do “Dyniowa zupa krem z imbirem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.