Figowy sernik na francuskim spodzie

Przepisy… kiedyś stosowałam się do nich literalnie, bojąc się wykroczyć “gdzieś obok”. Teraz jest inaczej staram się myśleć kreatywnie, nie iść bezmyślnie za słowami. Przejrzeć kilka stron, kilka przepisów, aby zainspirować się i spróbować zrobić coś po swojemu. I to jest właśnie powód, dla którego sprawia mi ogromna przyjemność bycie częścią kulinarnej blogosfery. Dzięki Wam rozwijam się. Dziękuję!

Tak było i tym razem. Myślą przewodnią były figi… Jakiś czas temu obiecałam Magdzie z Breakfast’s time!, że wezmę udział w jej akcji figowej. Nie lubię łamać raz danego słowa ale figi dotychczas jadałam wyłącznie bez dodatków. Myślałam, myślałam… na początku o jakiejś wersji śniadaniowej, później zaczął się krystalizować pomysł na sernik… Sernik figowy na francuskim spodzie… Magda (imienniczko mojej córeczki:) ten sernik jest dla Ciebie:)

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1 serek homogenizowany waniliowy (400 g)

– 3 jajka

– 2 (bardzo;) czubate łyżki mąki

– 10 fig suszonych

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

W miseczce mieszamy serek homogenizowany z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i (namoczonymi wcześniej na 5 minut we wrzątku) poszatkowanymi drobno w blenderze figami. Ja do mojej wersji dodałam jeszcze kilka wiśni z nalewki, które dostałam od Mamy (a smakują one jak kandyzowane czereśnie o posmaku alkoholowym, mniam!:)

Masę serowa wylewamy na spód z ciasta francuskiego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza na 40 minut.Po tym czasie nie wyjmujemy ciasta tylko pozwalamy mu ostygnąć w piekarniku.

Po wierzchu oprószmy ciasto cukrem pudrem, ewentualnie udekorujmy jeszcze  wiśniami z nalewki, polecam:)

Jedna odpowiedź do “Figowy sernik na francuskim spodzie”

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.