Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa jest bardzo prosta do wykonania i jedynym jej minusem jest fakt, że nie obejdzie się bez rzewnych łez wylanych przy krojeniu cebuli;) Efekt jednak jest wspaniały i na pewno nadaje się nie tylko do kosztowania na co dzień ale i na “ważniejsze” okazje. Serdecznie ją Wam polecam.

Składniki (na 2-3 porcje):

– 5 dużych cebul (500 gr)

– 1 litr bulionu (lub 1 litr wody+ 5 ziaren ziela angielskiego+ 3 liście laurowe)

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka tymianku

– 3 łyżki oliwy

– 1 szklanka białego wina (ja dodałam wermutu, bardzo ciekawa efektu końcowego, i nie zawiodłam się:)

– 3 czubate łyżki żółtego sera

– 3 kromki chleba

– sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Cebule obieramy i kroimy w talarki.

Do garnka wlewamy całą oliwę i pokrojona cebulę i opiekamy ja do uzyskania złoto- brązowego koloru (około 30 minut na małym ogniu).

Gdy cebula się zrumieni wyciskamy do garnka, przez praskę, czosnek. Smażymy około minuty, po czym dolewamy białe wino. Mieszamy i odskrobujemy od dna garnka przysmażone smugi z cebuli. Gotujemy cebulę z winem do odparowania połowy jego zawartości (około 10 minut na małym ogniu).

Dodajemy tymianek i bulion, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą, według uznania.

Podajemy gorącą, posypaną wiórkami sera i grzankami z chleba. Zapiekamy w piekarniku lub pod grillem aby ser się rozpuścił i zapiekł. (Ja nie zapiekłam ale to nie przeszkodziło zupie mieć wyśmienity smak- “niebo w gębie”:)

6 odpowiedzi do “Francuska zupa cebulowa”

  1. Bea mieszka tuz obok Francji i sporo czasu tam spedzila (rowniez uczac sie gotowania ;)), wiec za przepis jak najbardziej recze :))
    I ciesze sie, ze smakowalo!

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.