Gofry idealnie chrupkie

(Prawie;) wszyscy uwielbiamy gofry… wiem to z obserwacji reakcji na każde “gofrowe” zdjęcie jakie pojawia się w internecie. Ze mną jest tak samo. 

Nie wiem czy to dlatego, że kojarzą mi się one ze spacerem w letni dzień po wakacyjnym miasteczku, do którego przyjechaliśmy (i gofrem, z bitą śmietaną i owocową galaretką, jedzonym w trakcie;), czy też z tym jak Babcia robiła gofry, gdy byliśmy mali (wtedy podkradaliśmy te prosto z gofrownicy i uciekaliśmy z kuchni, żeby zjeść je z kuzynostwem na podwórku… i po chwili wrócić po następny;)

Bardzo lubię gofry ale nie miałam szczęścia do przepisów, choć próbowałam wiele. Wychodziły najczęściej takie, które w miarę chrupkie były tylko po wyjęciu z gofrownicy, a za chwilę już gięły się na wszystkie strony (takich nie lubię, wolę już wtedy smażyć naleśniki;). Do czasu jednak. Natrafiłam ostatnio na pomysł aby ubić białka na sztywno i wtedy dopiero dodać do masy “mączno- mleczno- oliwno- żółtkowej”, wypróbowanie go był strzałem w dziesiątkę (jeżeli natknęliście się na niego na “Kwestii Smaku” wcześniej to nieźli z Was szczęściarze;). U siebie zamieniłam składniki: rozpuszczone masło na oliwę, miałki cukier na cukier puder (żeby bardziej “odchudzić” gofry mogłabym zastosować stewię lub słodzik zamiast cukru ale nie zrobiłam tego “dla domowników”… dla siebie samej jednak albo koleżanek, kto to wie;)

Polecam ten przepis! “Moim” zostanie już na zawsze:)

Składniki (na 9-10 sztuk):

– 180 g maki (prawie pełen duży kamionkowy kubek IKEA;)

– 2 jajka (oddzielić 2 żółtka+ 2 białka do ubicia)

– 2 czubate łyżki cukru pudru (1/3 kamionkowej filiżanki do kawy IKEA;)

– 50 ml oliwy (1/2 kamionkowej filiżanki do kawy IKEA;)

– 270 ml mleka ( prawie pełen duży kamionkowy kubek IKEA;)

– sól (2 szczypty)

(UWAGA! Nie dodajemy proszku do pieczenia ani sody!:)

Sposób wykonania:

Do jednej miseczki dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę, żółtka i mleka (dolewając mleko stopniowo, obserwując czy masa jest już wystarczająco gęsta).

Mieszamy (i dolewamy mleka) do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu greckiego. Odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie w drugiej miseczce ubijamy białka z odrobina soli na sztywna pianę i włączamy gofrownica do prądu aby się nagrzewała.

Po ubiciu białek dodajemy je do “pierwszej” miski.

Mieszamy delikatnie do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Nakładamy po około 3 łyżki na każdy “kwadrat” na gofrownicy aby go zapełnić    (gofrownica ma być rozgrzana do maximum).

Zamykamy gofrownice i pieczemy 3-4 minuty, po czym na chwilkę uchylamy wieko gofrownicy i ponownie zamykamy na około 4 minuty.

Gotowe gofry podajemy jak lubimy: z samym cukrem pudrem, z dowolnym syropem czy sokiem, z bita śmietaną i owocami.

Zaczerpnięcie tego pomysłu z ubiciem białek z portalu Kwestia Smaku to był strzał w dziesiątkę, przypuszczam, że już nigdy nie zrobię gofrów inaczej niż w ten sposób. Gofry są bardzo chrupkie (ten przepołowiony na zdjęciu dosłownie przełamałam na pół, w środku wyraźnie widać “pory” upieczonego ciasta. 

PS. Zostały nam 3 gofry od momentu pieczenia po południu do wieczora. Po kilku godzinach już tak chrupkie nie są ale nie tak “sflaczałe” jak bywają przy korzystaniu z innych przepisów, tu dodanie ubitych białek czyni cuda:)

14 odpowiedzi na “Gofry idealnie chrupkie”

    1. Szczerze powiem, że to, że z mojego przepisu wyszły chrupkie gofry uważałam za naprawdę duże szczęście i upatrywałam je w tym oddzielnie ubijanym białku. Nie wiem na ile Pani przepis (i zawarte w nim składniki) był podobny do tego, którego ja użyłam ale wiem, że oprócz składników i sposobu ważne jest aby świeżo usmażone gofry “suszyć” stawiając na sztorc po wyciągnięciu z gofrownicy, nie dać im się zaparować jeden od drugiego, gdy są gorące. Gofrownice przemysłowe, te których używa się w smażalniach gofrów maja większą moc i w krótszym czasie są w stanie całkowicie upiec i obsuszyć z wilgoci gofra i dlatego jest tak chrupki i bliski ideału, w domu osiągniecie tego efektu jest o niebo trudniejsze 🙂

Skomentuj stongwomen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.