Dziś chciałam Wam pokazać moją (czy też naszą, bo to śniadanie jadłam z mężem:) grzybową bruschette i powiem od razu, że była przepyszna… ale skąd w ogóle ten pomysł?
Pamiętacie może jakie było socjalistyczne wydanie fast foodu, to sprzed McDonaldów, Burger Kingów i KFC? A jakże! Budka z zapiekankami! Tak, tak, wyszłam od tej wizji…
Nie powiem, były czasy, kiedy dość regularnie miałam przyjemność kosztować zapiekanek z pieczarkami w różnych miejscach Trójmiasta i Polski. Jedne były wspaniałe w smaku, inne mniej… pozostawiły jednak niezaprzeczalnie wspomnienie młodzieńczej beztroski oraz uroków podróży, gdzie człowiek chciał przeżyć jak najdłużej za jak najmniej;)
Dzisiejsze wydanie bagietki z grzybami to coś o niebo lepszego w smaku a wcale nie bardzo drogiego. Grzyby w tym wydaniu, to boczniaki (nie mają charakterystycznego pieczarkowego smaku ale taki już bardziej “leśny”;). Zamiast zapieczonego sera, położyłam na chleb Camembert… Kapka, oliwy, trochę soli i pieprzu, pietruszka, która zawsze dobrze się komponuje z grzybami a dla pikanterii i słodkości trochę czerwonej cebuli… Gdyby to był posiłek wieczorny nalałabym kieliszek wytrawnego czerwonego wina…:)
Jak zwykle polecam to wydanie tamtej oldskulowej zapiekanki. Proste, szybkie, niedrogie i pyszne:)
Składniki:
– 2 krótkie bagietki
– 250 g (1 opakowanie) grzybów boczniaków (opcjonalnie pieczarek albo takich prosto z lasu:)
– 1/2 sera camembert
– 1 garść natki pietruszki
– 1 mała czerwona cebula
– pieprz, sól do smaku
– 1 łyżka masła
– kilkanaście kropli oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Bagietki rozcinamy wzdłuż. Rozgrzewamy patelnie grillową i kładziemy na niej bagietki miąższem do dołu. W międzyczasie na mniejszej patelni roztapiamy masło, wrzucamy na nie połowę pokrojonej w piórka cebuli, po chwili dorzucamy pokrojone na duże kawałki grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby puszcza wodę a potem tworząc sos i czekamy aż jego ilość się zredukuje do minimum (tak, żeby grzyby nie pływały w nim a były “suche”). Przyprawiamy grzyby sola i pieprzem i dorzucamy poszatkowaną pietruszkę. Zdejmujemy bagietki z grilla, skrapiamy po wierzchu oliwą, nakładamy na nie kilka plasterków camemberta, na niego nakładamy grzyby i resztę cebuli pokrojona w półksiężyce. Skrapiamy po wierzchu oliwą, posypujemy pieprzem. Podajemy ciepłe.
Pyszności 🙂 Dawno nie jadłam takiej zapiekanki.
ale masz pyszności 🙂
MM.. ciekawe:)
Wyglądają na bardzo smaczne. Pewnie czerwona cebulka dodała fajnego smaku!
takie dłuuugie pyszności! 🙂