Idealna letnia sałatka… Lekka, zdrowa, pyszna

Można powiedzieć, że moi Rodzice oboje gotują genialnie. Historia rodzinna głosi, że Mama, gdy poznała Tatę, nie umiała gotować (hmmm… czy to może być prawdą?;) ale już mieszkając z Nim jako żona (a wkrótce potem moja Mama:) doskonale opanowała tę sztukę. To co przygotowuje w kuchni Mama, wydaje mi się idealne a określone potrawy zawsze smakują tak samo dobrze. Nie zdarza się, żeby coś się nie udało:) Tata gotuje “artystycznie”. Mówi na przykład: “Choć Ewa! Spróbuj, jak myślisz czego tu brakuje? Soli? Pieprzu? (Papryki? Octu?;) To co, sypiemy?” i zawsze trafia… Jest też mistrzem ceremonii przygotowywania i przyprawiania Wigilijnego Barszczu… a to u nas wielka odpowiedzialność:)

Sałatka, która dziś przygotowywałam na obiad to właśnie pomysł mojego Taty. Specjalnie dzwoniłam do Niego, żeby nie pominąć żadnego składnika. Sprawdzałam, czy dobrze zapamiętałam z domowych letnich obiadów… Zawsze lekka, zawsze zdrowa, zawsze pyszna… tak samo jak i dziś:)

Wpis dodaję do akcji “Smaki mojego dzieciństwa”

Składniki (dla około 4-5 osób):

– 1 główka sałaty (ja dziś użyłam lodowej, można też użyć zwykłej)

– 1 ogórek świeży

– 2 pomidory

– 5 dużych rzodkiewek

– 2 łyżki octu

– 2 czubate łyżeczki cukru

– 1 szczypta soli

– 1 duża szczypta pieprzu

Wykonanie:

Liście sałaty rwiemy na kawałki około 2 x 2 cm, Pomidory myjemy i kroimy na półksiężyce. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w podłużne talarki. Rzodkiewki pozbawiamy liści, myjemy i kroimy w plasterki. Do dużej misy wrzucamy wszystkie składniki i przyprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy sałatkę (tak jakby) lekko ucierając. Można podawać od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.