Kaczka nie gościła na naszym stole zbyt często. Jadaliśmy ją najczęściej podczas Świąt u Mamy mojego Męża, zawsze była przepyszna. Ostatnio skusiliśmy się jednak i kupiliśmy kilka kaczych udek. Nie szperałam w internecie szukając sposobów na ich przygotowanie, poprosiłam Męża żeby zadzwonił do Mamy po sprawdzony przepis, którego efekt zawsze nam smakował. Okazało się, że wykonanie jest banalnie proste a tak przyrządzone udka, bardzo smaczne. Polecam.
Składniki (na 2-4 porcji;):
– 4 kacze udka
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 4 łyżeczki masła
(jako dodatek do kaczki):
– 3 duże ziemniaki
– 3 małe cebulki
– 2 małe jabłka
(do przybrania talerza):
– 3 garstki roszponki
Sposób wykonania:
Kacze udka myjemy po czym obsypujemy z dwu stron solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce masła). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na temperaturę maksymalną ( u mnie około 240 st. C) na 30 minut, aż skórka po wierzchu będzie brązowa.
Po tym czasie:
Obieramy i kroimy ziemniaki, cebulę i jabłka, układamy je na dodatkowym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy, polewamy 2-3 łyżkami wytopionego kaczego tłuszczu i wkładamy do piekarnika na „półeczkę” nad kaczką.
Zmniejszamy temperaturę do 200 st. Celsjusza i pieczemy kacze udka (i warzywa) jeszcze około 60 minut (warto co 20 minut podlać skórki udek wytopionym z nich tłuszczem i zaglądać do piekarnika pod koniec pieczenia).
Przekładamy na talerze, po jednym udku układając cebulę na roszponce a jabłka z ziemniakami obok w formie jaka nam się podoba.
Smacznego:)
ale sobie narobiłam smaka 😉 pyszna propozycja 😉
…smaku… a nie „smaka”
ważne, że wszyscy wiedzą o co chodzi, prawda pani nauczycielko !!!
Właśnie że „smaka” – tak ten wyraz brzmi w tym powiedzonku i taka wersja jest prawdłowa- często powiedzenia są niekoniecznie poprawne z aktualną ortografią czy gramatyką droga „Poprawiaczko”
moja Mama pod koniec pieczenia smaruje cala kaczke miodem, skora robi sie chrupiaca – pycha 🙂
krem robiłam sama oczywiście 🙂 już podaję Ci przepis! 🙂
50g płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki suszonych owoców
1 łyżeczka cynamonu
Płatki owsiane wsypać do rondelka; dodać suszone owoce i cynamon, a następnie zalać wodą. Gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawić na chwilę, aż do ostygnięcia. (W miarę) chłodną owsiankę dokładnie zmiksować/zblendować 🙂
Świetny pomysł, wypróbuje:)
Wygląda apetycznie 🙂
I smakuje, więc polecam na jakiś obiadek niedługo:)
smakowite 🙂 fajny pomysł z jabłkami i ziemniaczkami. mniam mniam mniam!
Mnie bardziej podobają się Twoje kalmary;)
Właśnie się pieką mam nadzieje że będą wyglądały tak apetycznie jak twoje :)))
Na pewno:)
Zostałaś nominowana do Liebster Award. Więcej informacji na: http://ideaoflife-cityofbooks.blogspot.com/2013/01/liebster-award.html .
Serdecznie dziękuję za nominację:)
240 stopni? Nie spali się? Całość wygląda świetnie… aż prawie czuć zapach 🙂
No właśnie nie spali się, niesamowite prawda?:)
Bardzo dobry i prosty przepis! Rzeczywiscie sprawdza się pieczenie w 240 stopniach. Kaczkę podałam z żurawiną.
Bardzo się cieszę:) Z żurawina jeszcze nie jadłam ale spróbuję następnym razem:)
Wczoraj rozmroziłam nóżki i szukając natchnienia znalazłam twój przepis. Na piersi mam już ulubiony przepis i wygląda na to że ten stanie się ulubionym na nóżki 🙂 zaraz zabieram się za niedzielny obiadek. A na koniec wysmaruję miodem jak radziła poprzedniczka.
Będzie mi bardzo miło, jeżeli przydadzą Ci się moje przepisy, pozdrawiam:)
Witam
Na ktorym poziomie w piekarniku nalezy postawic te kaczke? i czy pieklas z termoobiegiem czy bez ?
Witaj Edi, zawsze stawiam na środkowej półce i bez termoobiegu. Pozdrawiam.
A kiedy wiadomo że są napewno juz dobre? 🙂 Czy zawsze wystarcza te 90 minut pieczenia?
Na udka na pewno wystarczy 90 min:)
aaaa bylo dobre
Zawsze mam problem kiedy potrawę w naczyniu żaroodpornym należy piec pod przykryciem,czy bez?Udka z kaczki pieczemy bez pokrywy?
Bez pokrywy:)
Następnym razem wypróbuję ten przepis, bo mam już udka zamarynowane, w oleju krokoszowym, soli, pieprzu, czosnku i majeranku, ale wstawię do piekarnika tym sposobem, zrezygnuję z masła, a warzywa dorzucę razem z udkami, żeby pływały w tłuszczyku 🙂 tylko nie dam na max temp. bo mój piekarnik mocno grzeje, poza tym na udkach jest już olej i wydaje mi się, że by się spalić mogły przez to…
te jabłka koniecznie poukładać na i obok udek
Super przepis. Znalazłam przypadkiem, ale było warto. Wyszło super, a była to moja pierwsza kaczka 🙂
Cieszę sie, że wyszło super:) Pozdrawiam:)
Czemu nakładamy tylko po jednym udku na talerze ?moge nałożyć 2?;)pozdrawiam
:)) mozna nałożyc i wszystkie upieczone;)
jakich udek użyłas z kaczki pekińskiej czy barbarie (piżmowej)? nigdy nie robiłam kaczki i nie wiem jaka jest lepsza.
Świetny, prosty przepis, wielkie brawa za pomysł z jabłkami, cebulą i ziemniakami w oddzielnym naczyniu.
Już kilka razy korzystałem z tego przepisu i zawsze z pozytywnym skutkiem. 🙂
Ciesze się:) Dziękuje za miły komentarz:)
Czy mięso nie zrobi się suche? Chcemy właśnie wypróbować Pani przepis. Pozdr.
Panie Pawle, mięso nie będzie suche, gdyż ta wysoka temperatura na początku pieczenia zamyka całą wilgoć we wnętrzu mięsa.
Na kuchennym blacie czekają trzy udka kacze:)szukając inspiracji zawitałam tutaj, zapowiada się przepyszny obiad.Dam znać jak wyszło.
Proszę dać znać, powinny wyjść świetne 🙂
Wyszły cuuudnie 🙂 nie sądziłam że będzie aź tak dobrze:) dziękuję za przepis, kaczka zagości na mym stole na dobre.
Super! Bardzo się cieszę:)
Witam , czy ta kaczka nie wychodzi sucha podczas pieczenia w 240 stopniach ? Pozdrawiam
I jeszcze jedno pytanie czy piekarnik nastawić na góra dół jak bez termoobiegu ? 😉
Witam Pani Kasiu, w treści napisałam, że temperatura 240 st. C tylko na 30 minut, potem zmniejszamy ją do 200 st. C. Bez termoobiegu. Udka pozostają wtedy soczyste.
Proste i łatwe a bardzo ciekawe.
Wypróbowałam Twój przepis i jest pysznie!
Dziekuję za pomysł.
Super! Cieszę się 🙂
Doskonały i ekspresowy. Było pyszne 🙂
Poproszę jakiś przepis na pierś z kaczki:-)))
Postaram się niedługo spełnić prośbę o taki przepis :))
kacze udka na maśle ??? Połóż skórką na zimnej patelni . Zobacz jak to robią fachowcy
Witam, dziękuje za uwagę. Ten przepis jest jaki jest, sprawdzony i dobry, niech więc taki pozostanie. Pozdrawiam.
Wyszły mi pyszne :))))
A temperaturę nastawić na góra-dół czy tylko góra? I łyżkę masła rozsmarować i na to udko tak?
Tak, temperatura góra dół, blacha mniej więcej w połowie wysokości a masło na skórce udek.
Dzięki temu przepisowi mieliśmy dziś pyszny obiad Nawet mojemu mężusiowi bardzo smakowało 🙂 Dziękuję bardzo
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂