Kacze udka pieczone w majeranku

Kaczka nie gościła na naszym stole zbyt często. Jadaliśmy ją najczęściej podczas Świąt u Mamy mojego Męża, zawsze była przepyszna. Ostatnio skusiliśmy się jednak i kupiliśmy kilka kaczych udek. Nie szperałam w internecie szukając sposobów na ich przygotowanie, poprosiłam Męża żeby zadzwonił do Mamy po sprawdzony przepis, którego efekt zawsze nam smakował. Okazało się, że wykonanie jest banalnie proste a tak przyrządzone udka, bardzo smaczne. Polecam.

Składniki (na 2-4 porcji;):

– 4 kacze udka

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka pieprzu

– 4 łyżeczki masła

(jako dodatek do kaczki):

– 3 duże ziemniaki

– 3 małe cebulki

– 2 małe jabłka

(do przybrania talerza):

– 3 garstki roszponki

Sposób wykonania:

Kacze udka myjemy po czym obsypujemy z dwu stron solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce masła). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na temperaturę maksymalną ( u mnie około 240 st. C) na 30 minut, aż skórka po wierzchu będzie brązowa.

Po tym czasie:

Obieramy i kroimy ziemniaki, cebulę i jabłka, układamy je na dodatkowym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy, polewamy 2-3 łyżkami wytopionego kaczego tłuszczu i wkładamy do piekarnika na “półeczkę” nad kaczką.

Zmniejszamy temperaturę do 200 st. Celsjusza i pieczemy kacze udka (i warzywa) jeszcze około 60 minut (warto co 20 minut podlać skórki udek wytopionym z nich tłuszczem i zaglądać do piekarnika pod koniec pieczenia).

Przekładamy na talerze, po jednym udku układając cebulę na roszponce a jabłka z ziemniakami obok w formie jaka nam się podoba.

Smacznego:)

58 odpowiedzi do “Kacze udka pieczone w majeranku”

        1. Właśnie że “smaka” – tak ten wyraz brzmi w tym powiedzonku i taka wersja jest prawdłowa- często powiedzenia są niekoniecznie poprawne z aktualną ortografią czy gramatyką droga “Poprawiaczko”

  1. krem robiłam sama oczywiście 🙂 już podaję Ci przepis! 🙂
    50g płatków owsianych
    1 i 1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki suszonych owoców
    1 łyżeczka cynamonu
    Płatki owsiane wsypać do rondelka; dodać suszone owoce i cynamon, a następnie zalać wodą. Gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawić na chwilę, aż do ostygnięcia. (W miarę) chłodną owsiankę dokładnie zmiksować/zblendować 🙂

  2. Wczoraj rozmroziłam nóżki i szukając natchnienia znalazłam twój przepis. Na piersi mam już ulubiony przepis i wygląda na to że ten stanie się ulubionym na nóżki 🙂 zaraz zabieram się za niedzielny obiadek. A na koniec wysmaruję miodem jak radziła poprzedniczka.

  3. Zawsze mam problem kiedy potrawę w naczyniu żaroodpornym należy piec pod przykryciem,czy bez?Udka z kaczki pieczemy bez pokrywy?

  4. Następnym razem wypróbuję ten przepis, bo mam już udka zamarynowane, w oleju krokoszowym, soli, pieprzu, czosnku i majeranku, ale wstawię do piekarnika tym sposobem, zrezygnuję z masła, a warzywa dorzucę razem z udkami, żeby pływały w tłuszczyku 🙂 tylko nie dam na max temp. bo mój piekarnik mocno grzeje, poza tym na udkach jest już olej i wydaje mi się, że by się spalić mogły przez to…

  5. Świetny, prosty przepis, wielkie brawa za pomysł z jabłkami, cebulą i ziemniakami w oddzielnym naczyniu.
    Już kilka razy korzystałem z tego przepisu i zawsze z pozytywnym skutkiem. 🙂

    1. Witam Pani Kasiu, w treści napisałam, że temperatura 240 st. C tylko na 30 minut, potem zmniejszamy ją do 200 st. C. Bez termoobiegu. Udka pozostają wtedy soczyste.

  6. Dzięki temu przepisowi mieliśmy dziś pyszny obiad Nawet mojemu mężusiowi bardzo smakowało 🙂 Dziękuję bardzo

Pozostaw odpowiedź ja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.