Koktail białkowo- warzywny a la Caprese

To śniadanie jadam dość często z miłości do granulowanego twarożku wiejskiego. Uwielbiam go od dnia, kiedy pierwszy raz pokazał się w sprzedaży i urozmaicam na różne sposoby (bo jeżeli miałabym jeść go samego, znikałby zbyt szybko;) Dodany pomidor i bazylia sprawiają, że odnosi się wrażenie jedzenia sałatki Caprese a ogórek dodaje jej wytrawności. Koktail ten jest bezbłędny z świeżą bagietką posmarowaną masłem i czarną słodka herbatą… ale oczywiście nie zawsze trzeba nałożyć masło i nie zawsze posłodzić herbatę;)

Składniki (dla 2 osób):

– 300 ml granulowanego twarożku wiejskiego

– 1 pomidor

– 2 ogórki konserwowe

– 6 listków bazylii

– sól, pieprz, kilka kropli oliwy z oliwek do smaku

Wykonanie:

Pomidora myjemy i pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę. Ogórki roimy w półksiężyce. Liście bazylii rwiemy na mniejsze fragmenty. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Przekładamy do dwu miseczek i podajemy.

5 odpowiedzi na “Koktail białkowo- warzywny a la Caprese”

  1. Ja też zawsze lubiłam te granulki w serku. Teraz jednak rzadko po niego sięgam, dieta Dukana mnie nim przesyciła. Ale w tej wersji fajne 🙂

  2. Zauważ również, że im ładniej poda się takie śniadanko, tym lepiej smakuje :)) Nie lubię pochłaniac jedzenia w biegu 🙁 A tu wygląda to wykwintnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.