To śniadanie jadam dość często z miłości do granulowanego twarożku wiejskiego. Uwielbiam go od dnia, kiedy pierwszy raz pokazał się w sprzedaży i urozmaicam na różne sposoby (bo jeżeli miałabym jeść go samego, znikałby zbyt szybko;) Dodany pomidor i bazylia sprawiają, że odnosi się wrażenie jedzenia sałatki Caprese a ogórek dodaje jej wytrawności. Koktail ten jest bezbłędny z świeżą bagietką posmarowaną masłem i czarną słodka herbatą… ale oczywiście nie zawsze trzeba nałożyć masło i nie zawsze posłodzić herbatę;)
Składniki (dla 2 osób):
– 300 ml granulowanego twarożku wiejskiego
– 1 pomidor
– 2 ogórki konserwowe
– 6 listków bazylii
– sól, pieprz, kilka kropli oliwy z oliwek do smaku
Wykonanie:
Pomidora myjemy i pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę. Ogórki roimy w półksiężyce. Liście bazylii rwiemy na mniejsze fragmenty. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Przekładamy do dwu miseczek i podajemy.
Też uwielbiam serek wiejski:)
🙂
Ja też zawsze lubiłam te granulki w serku. Teraz jednak rzadko po niego sięgam, dieta Dukana mnie nim przesyciła. Ale w tej wersji fajne 🙂
I produkty naprawdę świetnie ze sobą graja, szczególnie jak uda im się “przegryźć” do następnego dnia:)
Zauważ również, że im ładniej poda się takie śniadanko, tym lepiej smakuje :)) Nie lubię pochłaniac jedzenia w biegu 🙁 A tu wygląda to wykwintnie 🙂