Korzenne crumble śliwkowe

Jesień… zaczęły żółknąć liście na drzewach. Wieczory coraz chłodniejsze. Budzi się ochota na grzańca, gdy zaczynają kostnieć dłonie i palce stukające w klawiaturę… 

A co powiecie na korzenne crumble śliwkowe z dodatkiem glogga (alkoholfrei z IKEA;) lub wytrawnego czerwonego wina? 

Warto na deser przygotować takie crumble…:)

Składniki (na 3 porcje):

– 7 sztuk dużych śliwek

– 3-4 łyżki glogga (lub czerwonego wina wytrawnego)

– 1/4 (50 g) masła

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 szklanki maki

– 1 łyżeczka goździków

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka przyprawy korzennej do grzańca

Wykonanie:

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i układamy skórkami do dołu na dnie żaroodpornego naczynia. Polewamy każdą z nich odrobiną glogga lub czerwonego wina. Posypujemy goździkami. Osobno ucieramy masło z wszystkimi pozostałymi sypkimi składnikami (cukrem, mąką, cynamonem, przyprawa korzenną). Posypujemy tak przygotowaną kruszonką śliwki. Pieczemy 25 minut w nagrzanym do temperatury 200 st. Celsjusza.

Podajemy bez dodatków.. lub z gałką lodów waniliowych…  albo oblane kapką greckiego jogurtu naturalnego… Dla mnie to jesienne “niebo w gębie”:)

7 odpowiedzi do “Korzenne crumble śliwkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.