Kulki mięsne o smaku gołąbków w sosie pomidorowym

Kiedyś, w domu rodzinnym, za czasów, kiedy przygotowywaliśmy obiady z Siostrą lub Bratem, kulki mięsne robiło się w białym sosie. Bardzo rzadko w sosie pomidorowym, który był zarezerwowany dla gołąbków. A gołąbki? Niebo w gębie! Zawsze cieszyliśmy się, gdy Mama miała “dzień na robienie gołąbków”. Gołąbki, które dochodziły w piekarniku, pod płatami liści kapusty, w sosie własnym, miały wtedy niewyobrażalny aromat. Teraz mamine gołąbki najczęściej kosztujemy w Boże Narodzenie, kiedy nadzieniem jest kasza i grzyby ale to nieważne, że smakowo inne… najważniejsze, że to gołąbki Mamy:)

W życiu dorosłym przed ich robieniem powstrzymuje mnie konieczność ugotowania wcześniej główki białej kapusty. Trzeba mieć ręce z azbestu, żeby odwijać pioruńsko gorące liście z główki kapusty, do owijania mięsa. Do tej pory, chociaż wiem, że można by  również zawijać mięso w kapustę pekińską, jak robi moja siostra, nie pokusiłam się o zrobienie tej wersji. Może to z lenistwa a może dlatego, że TE gołąbki zarezerwowane są jako specjał domu rodzinnego?;)

Czasem jednak robię kulki mięsne o smaku gołąbków w sosie pomidorowym. Oprócz walorów smakowych zbliżonych do prawdziwych gołąbków, maja one dodatkową zaletę. Tak przygotowane mogą być podane na obiad dwa dni z rzędu, a to jest dużą zaletą, gdy możesz nie mieć czasu dnia następnego… 

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego

– 100 g ryżu brązowego

– 1 duża garść poszatkowanej drobno kapusty pekińskiej

– 1 duża cebula

– 2 jajka

– 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

– 1 łyżka wyrazistego sera żółtego w wiórkach

– 1/2-3/4 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:

1 dużej misce mieszamy mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę pekińską, startą cebulę, jajka, ser, sól, pieprz i bułkę tartą. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki, które odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie w dużym garnku rozgrzewamy 1 litr bulionu, który doprowadzamy do wrzenia. Kulki mięsne delikatnie umieszczamy we wrzątku i  mieszamy. Dodajemy puszkę pomidorów w cząstkach. Smakujemy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zagęszczamy mąką z mlekiem lub śmietaną.

Podajemy z gorącymi ziemniakami puree lub z makaronem.

7 odpowiedzi do “Kulki mięsne o smaku gołąbków w sosie pomidorowym”

  1. Robię gołąbki na kilka sposobów. Z kapustą pekińską, klasycznie- zdejmuję kapustę widelcami i z pekińską wymieszaną z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Wszystkie wersje pyszne. I tylko muszę coś napisac…w dorosłym życiu okazało się, że zrobienie gołąbków nie nastręcza mi wiele trudności…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.