Kulki mięsne o smaku gołąbków w sosie pomidorowym

Kiedyś, w domu rodzinnym, za czasów, kiedy przygotowywaliśmy obiady z Siostrą lub Bratem, kulki mięsne robiło się w białym sosie. Bardzo rzadko w sosie pomidorowym, który był zarezerwowany dla gołąbków. A gołąbki? Niebo w gębie! Zawsze cieszyliśmy się, gdy Mama miała “dzień na robienie gołąbków”. Gołąbki, które dochodziły w piekarniku, pod płatami liści kapusty, w sosie własnym, miały wtedy niewyobrażalny aromat. Teraz mamine gołąbki najczęściej kosztujemy w Boże Narodzenie, kiedy nadzieniem jest kasza i grzyby ale to nieważne, że smakowo inne… najważniejsze, że to gołąbki Mamy:)

W życiu dorosłym przed ich robieniem powstrzymuje mnie konieczność ugotowania wcześniej główki białej kapusty. Trzeba mieć ręce z azbestu, żeby odwijać pioruńsko gorące liście z główki kapusty, do owijania mięsa. Do tej pory, chociaż wiem, że można by  również zawijać mięso w kapustę pekińską, jak robi moja siostra, nie pokusiłam się o zrobienie tej wersji. Może to z lenistwa a może dlatego, że TE gołąbki zarezerwowane są jako specjał domu rodzinnego?;)

Czasem jednak robię kulki mięsne o smaku gołąbków w sosie pomidorowym. Oprócz walorów smakowych zbliżonych do prawdziwych gołąbków, maja one dodatkową zaletę. Tak przygotowane mogą być podane na obiad dwa dni z rzędu, a to jest dużą zaletą, gdy możesz nie mieć czasu dnia następnego… 

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego

– 100 g ryżu brązowego

– 1 duża garść poszatkowanej drobno kapusty pekińskiej

– 1 duża cebula

– 2 jajka

– 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

– 1 łyżka wyrazistego sera żółtego w wiórkach

– 1/2-3/4 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:

1 dużej misce mieszamy mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę pekińską, startą cebulę, jajka, ser, sól, pieprz i bułkę tartą. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki, które odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie w dużym garnku rozgrzewamy 1 litr bulionu, który doprowadzamy do wrzenia. Kulki mięsne delikatnie umieszczamy we wrzątku i  mieszamy. Dodajemy puszkę pomidorów w cząstkach. Smakujemy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zagęszczamy mąką z mlekiem lub śmietaną.

Podajemy z gorącymi ziemniakami puree lub z makaronem.

7 odpowiedzi na “Kulki mięsne o smaku gołąbków w sosie pomidorowym”

  1. Robię gołąbki na kilka sposobów. Z kapustą pekińską, klasycznie- zdejmuję kapustę widelcami i z pekińską wymieszaną z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Wszystkie wersje pyszne. I tylko muszę coś napisac…w dorosłym życiu okazało się, że zrobienie gołąbków nie nastręcza mi wiele trudności…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.