Zaprosiliśmy w zeszłym tygodniu znajomych na grilla. Koleżanka przyniosła zrobiona przez siebie sałatkę, której ja wcześniej nie robiłam. Owszem, jadałam ja czasami na tym czy innym grillu ale jakoś nigdy nie przyjrzałam się jej z bliska i nie miałam na tyle komfortu, żeby zrobić jej “atrakcyjne” zdjęcie;) Tym razem mi się udało i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę z rukoli, pomidorków koktailowych i oscypka z sosem winegret (jadłam ja także w wersji z mozarellą i jest równie pyszna…:)
Składniki:
– 1 opakowanie rukoli
– 1 kiść pomidorków koktailowych (ok. 10 szt.)
– 1 duży oscypek
Do sosu winegret: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka posiekanej bazylia, 1 łyżeczka musztardy, pieprz, sól.
Przygotowanie: Rukolę płuczemy i osuszamy, pomidorki kroimy na połówki, większa część oscypka kroimy w kostkę, mniejszą część trzemy na tarce na dużych oczkach. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy sosem winegret (ja dodałabym do tego prażone pestki słonecznika albo dyni).
Polecam ta sałatkę do mięs z grilla ( i czerwonego wina:), z własnego doświadczenia wiem, że smakuje wybornie:)
Wczoraj mimo deszczu u mnie był grill i obowiązkowa sałtka, ja robię podobną do Twojej tylko z serem typu Bałkańskiego(z lidla), ten oscypek mnie intryguje, następnym razem też tak zrobię:)
A ja może sprawdzę następnym razem ten ser “bałkański” (z lidla;)