Czy jadaliście może jako dzieci przyrządzany przez Rodziców sos pieczarkowy podawany z ziemniakami? Ja tak, były to lata 80’…;) Nie przepadałam za tym zestawieniem… Ostatnio, chcąc wzbogacić dietę nowymi smakami zaczęłam eksperymentować z pieczarkami i tak, od kilku miesięcy, makaron z sosem pieczarkowym i pietruszką na stałe wszedł do naszego menu domowego. To potrawa szybka, tania ale co najważniejsze- smaczna i zdrowa (np. ze względu na duże ilości pietruszki:) Czas przygotowania to maksymalnie 30 min.
Składniki (na 2-3 porcje):
– 500 gr pieczarek
– 1 pęczek pietruszki
– 1 cebula biała
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka majonezu
– do smaku: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chilli (świeże, w suszonych płatkach albo w proszku, opcjonalnie i według uznania:)
– 250 gr makaronu (albo 3 garści, po jednej na jedna osobę:)
Sposób przygotowania:
1. Obieramy cebulę i pieczarki ze skórki. (Nastawiamy wodę na makaron aby się zagotowała)
2. Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na patelni na wcześniej wlanych 3 łyżkach oleju.
3. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pokrojone wzdłuż pieczarki (ja nie lubię gdy są za drobno posiekane bo fajnie jest czuć smak rozgryzanej pieczarki podczas jedzenia:) (W tym momencie dodajemy do gotującej się wody makaron, gotujemy wg. wskazań na opakowaniu:)
4. Dusimy i podsmażamy je na średnim ogniu. Puszczają wodę, która w tym pomaga. W tym czasie dodajemy przyprawy (według uznania albo około 2 duże szczypty soli i ziół prowansalskich, 1 dużą szczyptę pieprzu i chili (co daje “miły”, pikantny smaczek:), 1 płaską łyżeczkę cukru).
5. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Pieczarki w tym czasie brązowieję a ilość wody, która wydzieliły powinna się zredukować.
6. Na koniec dodajemy dużą łyżkę majonezu (daje fajny smaczek) i posiekana pietruszkę. (Odcedzamy makaron)
Podajemy z makaronem na ciepło. Smacznego!
A ja lubiłam te pieczarki w sosie do ziemniaków. A nawet czasem robie to danie. Ale Twoje pieczarkowe danie też wygląda smacznie 🙂
Dzięki Sis:)