Pomyślałam, że pokażę dzisiaj najczęściej jedzone w moim domu śniadanie. Jest to mielone siemię lniane z jogurtem naturalnym i miodem.
Warto powiedzieć, że w tak dużych ilościach jemy siemię lniane dla jego walorów leczniczych. Znane są jego możliwości w zwalczaniu wielu schorzeń, m.in. reguluje poziom cholesterolu, zwalcza nowotwory (o Diecie dr Budwig przeczytasz TU) , ma dobry wpływ na układ nerwowy, powoduje uczucie sytości, sprzyja utrzymaniu dobrej pamięci (więcej o tym na przykład TU, po “wygooglowaniu” pokazuje się sporo podpowiedzi o właściwościach siemienia lnianego, polecam je sprawdzić:)
My, na chwile obecną, stosujemy je profilaktycznie (jakiś czas temu bardziej leczniczo i z autopsji mamy pewność, że siemię “działa” naprawdę). Ja na przykład co drugi dzień jem 2 łyżki mielonego siemienia (z jogurtem i miodem). Ze względu na fakt, iż sama ta “masa” może się znudzić, dodaję do niej dla urozmaicenia, owoce, rodzynki czy płatki migdałowe… w zależności od humoru i chęci:)
Składniki (na jedną miseczkę):
– 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach, kupuje się je w aptece)
– 1 mały jogurt naturalny (lub 1/2 dużego)
– 1-2 łyżeczki miodu
– owoce, rodzynki, płatki migdałowe (opcjonalnie i wg. uznania)
Sposób przyrządzenia:
Mielimy siemię lniane w młynku (najważniejsze jest aby zmielić siemię lniane bezpośrednio przed spożyciem, nie wcześniej, bo straci swoje właściwości). Wsypujemy je potem do miseczki i dodajemy jogurt naturalny, miód i dodatki jakie sobie wybraliśmy. Po wymieszaniu śniadanie jest gotowe do spożycia.
Życzę smacznego! (Wpis dodaję do akcji “Pokaż swoje śniadanie”)
Śniadanko pyszne, ale akcja polega na dodaniu siedmiu przepisów w ciągu tygodnia 🙂
Siedem śniadań w siedem dni…za późno zaczęłam… szkoda, że czas trwania 23-29.07 a nie dzień dłużej bo bym dała rade;)