Wypróbowałam wczoraj pierwszy z wybranych przepisów bazowych na zapiekankę makaronową z serem (głównie dlatego, że zainteresowało mnie dodanie do beszamelu musztardy i byłam ciekawa jak to wyjdzie i zasmakuje w rzeczywistości:)
Powiem szczerze, że przepis ze strony Bbcgoodfood.com nie rozczarował mnie ale byłam ciekawa jak przyjmą go domownicy (bo nie zawierał w sobie uwielbianych w naszym domu brokułów a kalafior;) Co ciekawe jednak, został przyjęty z uznaniem podczas konsumpcji i prośbą o dokładkę, więc z przyjemnością go polecam.
Domownikom do tego makaronu podałam filetowane udka z kurczaka na pikantnie, obsmażane na patelni grillowej. Sama zjadłam go tylko z dodatkiem sałaty lodowej. Musztardowy beszamel nadaje naprawdę ciekawy smak. Myślę jednak, że następnym razem “zaszaleję” i dodam go więcej i na przykład właśnie takie obsmażone wcześniej udka z kurczaka…:)
Musztardowo serowa zapiekanka kalafiorowa
Składniki (nawet dla 6-8 osób):
– 250 g makaronu (pół paczki)
– 1 róża kalafiora (lepiej nie za duża, moja chyba była za duża;)
– 100 g sera żółtego (pikantnego, o wyraźnym smaku)
– 450 ml mleka
– 2 łyżki mąki
– 4 łyżki ostrej musztardy (dodałam 4 łyżki bo miałam normalna musztardę w przepisie mówią o 2 łyżkach sypkiej musztardy, której nie miałam)
– 1 czubata łyżka masła
– 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (to ode mnie, nie podawano dokładnie w przepisie wiec dodawajcie według uznania)
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty gotowania dorzucamy do niego począstkowany na małe różyczki kalafior. Odcedzamy.
Na oddzielnie głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąki i musztardy, chwile obsmażamy do połączenia, następnie dodajemy mleko. Mieszamy aż sos zgęstnieje a grudki się rozpuszczą. Dodajemy 3/4 startego na wiórki sera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Makaron z kalafiorem przerzucamy do sosu i mieszamy tak, by pokrył każdy makaronik i różyczkę kalafiora. Przekładamy wszystko do (dużego) naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztką 1/4) sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Celsjusza 20 minut
(Podajemy z samą sałatą lub do mięsa:)
jak ja uwielbiam takie dania, takie zapiekanki! Pyszne warzywa pod serową chmurką, ach 🙂
lubię takie zapiekanki 🙂
Z brokułami jeszcze nigdy nie próbowałam;)
Mm, pycha! Kalafior, makaron i ser – wszystko, co uwielbiam 🙂
Ja również uwielbiam takie zapiekanki, jednak moja rodzina chce mięsa! No to robię, robię…