Musztardowo serowa zapiekanka kalafiorowa

Wypróbowałam wczoraj pierwszy z wybranych przepisów bazowych na zapiekankę makaronową z serem (głównie dlatego, że zainteresowało mnie dodanie do beszamelu musztardy i byłam ciekawa jak to wyjdzie i zasmakuje w rzeczywistości:)

Powiem szczerze, że przepis ze strony Bbcgoodfood.com nie rozczarował mnie ale byłam ciekawa jak przyjmą go domownicy (bo nie zawierał w sobie uwielbianych w naszym domu brokułów a kalafior;) Co ciekawe jednak, został przyjęty z uznaniem podczas konsumpcji i prośbą o dokładkę, więc z przyjemnością go polecam. 

Domownikom do tego makaronu podałam filetowane udka z kurczaka na pikantnie, obsmażane na patelni grillowej. Sama zjadłam go tylko z dodatkiem sałaty lodowej. Musztardowy beszamel nadaje naprawdę ciekawy smak. Myślę jednak, że następnym razem “zaszaleję” i dodam go więcej i na przykład właśnie takie obsmażone wcześniej udka z kurczaka…:) 

Musztardowo serowa zapiekanka kalafiorowa

Składniki (nawet dla 6-8 osób):

– 250 g makaronu (pół paczki)

– 1 róża kalafiora (lepiej nie za duża, moja chyba była za duża;)

– 100 g sera żółtego (pikantnego, o wyraźnym smaku)

– 450 ml mleka

– 2 łyżki mąki

– 4 łyżki ostrej musztardy (dodałam 4 łyżki bo miałam normalna musztardę w przepisie mówią o 2 łyżkach sypkiej musztardy, której nie miałam)

– 1 czubata łyżka masła

– 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (to ode      mnie, nie podawano dokładnie w przepisie wiec dodawajcie według uznania)

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty gotowania dorzucamy do niego począstkowany na małe różyczki kalafior. Odcedzamy.

Na oddzielnie głębokiej patelni  roztapiamy masło, dodajemy mąki i musztardy, chwile obsmażamy do połączenia, następnie dodajemy mleko. Mieszamy aż sos zgęstnieje a grudki się rozpuszczą. Dodajemy 3/4 startego na wiórki sera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Makaron z kalafiorem przerzucamy do sosu i mieszamy tak, by pokrył każdy makaronik i różyczkę kalafiora. Przekładamy wszystko do (dużego) naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztką 1/4) sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Celsjusza 20 minut

(Podajemy z samą sałatą lub do mięsa:)

5 odpowiedzi do “Musztardowo serowa zapiekanka kalafiorowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.