W naszym domu arbuzami zajada się głownie moja córka, wiec gdy ta pojechała do babci a w domu pozostała ćwiartka arbuza, nie miał się nią kto zając;) Wczoraj w ciągu dnia pomyślałam, ze trzeba by się z nią “rozprawić”, więc postanowiłam zrobić z niej koktail (tak jak zazwyczaj z truskawek). Nigdy wcześniej nie piłam koktailu z arbuza. Smak ma bardzo orzeźwiający i właściwie oboje z mężem porównaliśmy go do smaku “mizerii” z ogórków:)) Tak czy siak, było pysznie. Polecam go wszystkim, którzy nawet nie pomyśleliby o takiej mieszance (a nie lubią brudzić rąk i buzi obgryzając arbuza;). Tym bardziej, że arbuz polepsza przemianę materii i wpływa korzystnie na układ pokarmowy.
Składniki (na około 2 szklanki)”:
– 1 ćwiartka średniego arbuza
– 1/2 dużego jogurtu naturalnego (ok 200 ml)
– 1/2 dużego jogurtu typu greckiego (ok 200 ml)
– 2 łyżki cukru
– 2-4 kostki lodu (opcjonalnie)
Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek. Wrzucić do wysokiego naczynia. Dolać jogurt naturalny i jogurt “grecki”, cukier i lód. Zmiksować. Podawać w wysokich szklankach:)
Mam akurat w lodówce kawałek arbuza, jogurt też się znajdzie;)
Polecam koktail!:)