Niebiański mus z białej czekolady (2 składniki!)

Chciałam zrobić i pokazać na blogu ciasto czekoladowe z płynnym sercem, na które przepis dostałam od Darii, ale wpadła mi w ręce strona Kuchnialidla.pl i zaczęłam ją przeglądać skupiając się na słodkościach. Natrafiłam tam na niesamowicie prosty deser, tylko z dwu składników: czekolady i śmietany 30%. Wczoraj postanowiłam go wypróbować używając nie gorzkiej a białej czekolady (którą uwielbiam:). Jaki efekt? Jaki smak? Boski!

Ten deser jest fantastyczny! Polecam go więc każdemu. Prosty i nieskomplikowany. Może być podawany nawet bez chłodzenia a i tak jest przesmaczny (uwierzcie mi, wylizywałam miskę;). Ciasto czekoladowe musi więc poczekać, wypróbujcie ten niebiański mus z białej czekolady i zakochajcie się w nim… jak ja:)

Składniki (na 3 porcje):

– 1 biała czekolada (100 g)

– 330 ml śmietany 30% (można też użyć 250 ml – porcja będzie mniejsza i bardziej słodka lub 500 ml- porcja będzie większa i mniej słodka;)

– 1 łyżka cukru (opcjonalnie, dla spragnionych mega słodyczy;)

Sposób wykonania:

Śmietanę ubijamy z łyżką cukru (albo bez) na sztywno.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub wkładając ja na kilka minut do mikrofali.

Po ostudzeniu nadal płynnej czekolady dokładamy do niej najpierw 2 łyżki bitej śmietany i mieszamy.

Po czym przekładamy tą masę do miski z bita śmietaną, mieszamy.

Nakładamy do pucharków, w których będziemy serwować deser.

Wkładamy je na 1-2 godziny do lodówki.

Po czym podajemy.

10 odpowiedzi do “Niebiański mus z białej czekolady (2 składniki!)”

  1. Mniam 🙂 uwielbiam mus czekoladowy, szczególnie z białej czekolady. Ja robię go nieco inaczej, ale Twój wygląda super! W ogóle lubię przepisy z kuchni Lidla, są inspirujące 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.