Omlet cesarski- Kaiserschmarrn- na śniadanie

Czasem mam ochotę na słodkie szybkie śniadanie. Omlet cesarski “chodził za mną” już od jakiegoś czasu bo bardzo lubię jeść na śniadanie jajka, obawiałam się jednak czy nie jest on za słodki. Nie dało się jednak nic “poradzić”, omlet “Kaiserschmarrn” znalazł się na naszym stole. (Porcję “odchudziłam” dzieląc się nią z mężem;)

Słyszeliście może historię jego “powstania”? Oryginalnie został on stworzony w kuchni Cesarza Franciszka Józefa. Kucharz przygotowywał go dla jego małżonki, która notorycznie się odchudzała, zobaczywszy jednak wielkość porcji odmówiła jej zjedzenia. Cesarz powiedział wtedy: Pokaż mi co za “schmarrn” (bałagan) nasz kucharz przyrządził… a omlet zasmakował mu tak bardzo, że zjadł obie porcje a omlet ten z czasem stał się sławny jako “Kaiserschmarrn” (omlet cesarski).

Jako słodkie dodatki do omletu dajemy rodzynki z rumu, prażone migdały i na przykład konfiturę śliwkową. Powiem Wam jednak, że mi omlet ten smakuje idealnie już bez dodatków powideł. Wystarczającej słodyczy dodaje mu cukier, cukier puder i rodzynki…

Składniki:

– 110 gr mąki (3 czubate łyżki)

– 2 żółtka

– 2 białka

– 25 gr cukru (2 łyżki)

– 125 ml mleka 3,2%

– 2 szczypty soli

– 1 czubata łyżka rodzynek z rumu

– 1 łyżka masła (do smażenia)

– 1 łyżka cukru pudru (do posypania omletu)

– 1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

W jednej misce miksujemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli i mleko, na końcu dodajemy rodzynki.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z druga szczyptą soli.

Po ubiciu dodajemy białka do masy z mąki i jajek delikatnie łącząc aby napowietrzyć masę do smażenia.

Na patelni (około 26 cm średnicy) rozgrzewamy łyżkę masła i wylewamy całą masę (grubość masy powinna być około 2 cm). Delikatnie smażymy ją na małym ogniu po obu stronach by ciasto ścięło się i aby nie pozostało surowe w środku.

Pod koniec rozdrabniamy omlet na mniejsze kawałki, przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem (ewentualnie dodajemy na talerz powideł śliwkowych dla większej słodkości dania).

12 odpowiedzi na “Omlet cesarski- Kaiserschmarrn- na śniadanie”

  1. Takim omletem karmił mnie Dziadzio – ale do środka nie dawał cukru ani rodzynków, a jedynie powidła albo cukier-puder na wierzch 🙂 I wtedy jest zupełnie przyjemnie mało słodki 🙂

    1. A! Strasznie przepraszam, za nieobecnośc mleka w przepisie, już poprawiłam błąd:) Mleko dodajemy do miski pierwszej, tam gdzie mąka, żółtka, cukier i szczypta soli. Pozdrawiam:)

Skomentuj Weronika Maksymiuk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.