Otrębowa tortilla z grillowanym pstrągiem

Otrębowa tortilla z grillowanym pstrągiem to przykład na jeden z posiłków, które ostatnio jadam. Ten nadaje się na śniadanie, lunch lub kolacje… a w podwójnej ilości nawet na obiad:) Proste danie, bardzo odchudzone a jednocześnie bardzo smaczne i syte. Można by rzec, iście “dukanowski” posiłek. Kombinuje ostatnio z przepisami ze strony Przepisy w diecie proteinowej Dukana i przekładam je na moje potrzeby i zawartość mojej lodówki. Pstrąg, którego grillowałam dwa dni temu na patelni grillowej, prosił się o wykorzystanie. Dokupiłam dziś rano koperek i wiedziałam, że będę chciała wykorzystać tą rybę na lunch. Wyszło pysznie, dlatego dziele się z Wami tym prostym pomysłem.

Składniki:

Na tortille (1 szt.):

– białko z jednego jajka

– 3 łyżki otrębów owsianych

– 1/2 szklanki mleka

– szczypta soli

Na nadzienie:

– 1 czubata łyżka grillowanego pstrąga (lub łososia lub innej ryby, może być i wędzona)

– 1 łyżka posiekanego koperku

– 1 łyżka musztardy

– kilka kropel cytryny

Sposób wykonania:

Składniki na tortille wlewamy i wsypujemy do jednej miseczki i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią masę otrębową. Pieczemy do zbrązowienia po obu stronach na średnim ogniu, przewracając uważnie i delikatnie dopiero, gdy widzimy, że masa po wierzchu się ścięła.

W drugiej miseczce mieszamy pstrąga z koperkiem i musztarda, dodajemy kilka kropel cytryny. Można lekko popieprzyć do smaku ale słone powinno być wystarczająco, od ryby, która soliliśmy przed grillowaniem, i musztardy.

Nadzienie nakładamy na tortillę i zawijamy ja. Dla “wygody” owijamy papierem kanapkowym.

4 odpowiedzi do “Otrębowa tortilla z grillowanym pstrągiem”

  1. No dziś mi cykło równo 5kg w dół. Dodam, że jestem na Dukanie. I jestem w tej chwili poooootwornie głodna….a nie chce mi się gotowac. Uwielbiam tortille…ale bym to zjadła 🙁

      1. Przepraszam za głupie pytania, ale:
        1) Czy smażymy na tłuszczy? Jesli tak, to jakim najlepiej?
        2) Czy można zamienić pstrąga tuńczykiem z puszki na przykład? Pewnie można, ale tak pytam, bo może jeszcze jakaś inna rybka pasuje? 😉

        1. Witaj Tomku,
          Gdy “dukanuję” nie smażę na tłuszczu, od teflonu masa ładnie odchodzi przy smażeniu. Można jednak zrobić to na łyżeczce oleju roślinnego (z pestek winogron np., bardzo nie zaszkodzi;) dla pewności. Co do rybki, można użyć każdej, jaka się lubi. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.