Pavlova

Pavlova Domowabogini.pl
Pavlova Domowabogini.pl

Składniki:

Na blat bezowy:

  • 6 białek jaj L (ok 200ml)
  • szczypta soli
  • 250 gr cukru drobnego (1 większy kubek do herbaty)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka z soku z cytryny

Na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 op serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 garści owoców sezonowych lub odcedzonych z zalewy z puszki

Wykonanie:

Do białek w dużej misie dodać odrobine soli i zacząć ubijać na sztywno, dodać po łyżce cukier do wyczerpania, pod koniec sok z cytryny i mąką ziemniaczana. Beze ubijać do roztarcia cukru i uzyskania kremowej sztywnej konsystencji (stojącej na łyżce lub mieszadełku i dającej się uformować w kształt jaki chcemy).

Ubite białka wyłożyć na blachę i uformować okrągły kopiec o kształcie wulkany z obniżonym środkiem o średnicy talerza ok 22-25 cm. (Beza „puchnie” podczas pieczenia, więc po upieczeniu średnica będzie większa.)

Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 2 godziny. Po tym czasie można już wyjąc bezę z piekarnika.

Ubić śmietanę z mascarpone dodając cukier puder. Fantazyjnie wyłożyć na blat beżowy i przyozdobić owocami.

Smacznego:)

Pavlova Domowabogini.pl
Pavlova Domowabogini.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.