Składniki:
Na blat bezowy:
- 6 białek jaj L (ok 200ml)
- szczypta soli
- 250 gr cukru drobnego (1 większy kubek do herbaty)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka z soku z cytryny
Na masę śmietanową:
- 400 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 op serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 garści owoców sezonowych lub odcedzonych z zalewy z puszki
Wykonanie:
Do białek w dużej misie dodać odrobine soli i zacząć ubijać na sztywno, dodać po łyżce cukier do wyczerpania, pod koniec sok z cytryny i mąką ziemniaczana. Beze ubijać do roztarcia cukru i uzyskania kremowej sztywnej konsystencji (stojącej na łyżce lub mieszadełku i dającej się uformować w kształt jaki chcemy).
Ubite białka wyłożyć na blachę i uformować okrągły kopiec o kształcie wulkany z obniżonym środkiem o średnicy talerza ok 22-25 cm. (Beza „puchnie” podczas pieczenia, więc po upieczeniu średnica będzie większa.)
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 2 godziny. Po tym czasie można już wyjąc bezę z piekarnika.
Ubić śmietanę z mascarpone dodając cukier puder. Fantazyjnie wyłożyć na blat beżowy i przyozdobić owocami.
Smacznego:)