Pianka bezowa z bitą śmietaną, brzoskwinią, bananem i arbuzem

Wczoraj były urodziny mojego męża,. Postanowiłam zrobić coś słodkiego, co zaznaczałoby uroczystość dnia. Co zrobić? Czego jeszcze robić nie próbowałam? Zawsze mam ochotę w takich przypadkach spróbować swoich sił przy nowym przepisie, robiąc coś po raz pierwszy…:)

Tym razem padło na wariację na temat “pavlovej”. Zainspirowało mnie początkowo tzw. “Zapomniane ciasto”, które w książce Nigella Ekspresowo” poleca Nigella Lawson ale nie włożyłam do upieczenia bezy na noc do piekarnika. Ponieważ jednak nie chciałam odpuścić tematu bezowego, postanowiłam znaleźć przepis na pavlową i zrobić deser w jej stylu ( w końcu zasugerowałam się propozycją “Biała Pavlova” z bloga Domowe-wypieki.pl i to z niego pochodzi skład mojej pianki bezowej). 

Beza wyszła przyjemnie puszysta z chrupiącą otoczką. W połączeniu z bitą śmietaną i owocami- delikatna i świeża… 

Składniki pianki bezowej:

– 4 białka jajek

– szczypta soli

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka octu jabłkowego

Na bita śmietanę:

– 1 śmietana kremówka 30% (330ml)

– 2 czubate łyżki cukru pudru

– 2 śmietan fixy (opcjonalnie, ja dziś nie miałam, więc ich nie użyłam)

Owoce (ja wybrałam poniższe ale mogą być takie jakie lubisz:):

– 1 brzoskwinia

– 1 banan

– 1 gruby (2 cm) plaster arbuza

Wykonanie: 

Białka ubijamy do uzyskania sztywnej pianki stopniowo dodając odrobinę soli, cukier, make ziemniaczaną i ocet jabłkowy. Po ubiciu nakładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia kształt koła o grubości około 3 cm (ja odrysowałam na papierze mój duży talerz obiadowy:). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, w tym momencie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i pieczemy bezę przez 60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy wewnątrz bezę do momentu wystudzenia piekarnika.

Po ostygnięciu wyjmujemy bezę i przekładamy na talerz. Ubijamy śmietanę kremówkę na bitą śmietanę z cukrem i śmietan fixem. Wykładamy ją na bezę. Na wierzchu dekorujemy dowolnymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.