Pieczeń z karczka (karkówki bez kości) w pieczarkach, cebuli i papryce

Przepis na tą pieczeń z karczka wieprzowego dostałam od żony kuzyna męża, u których byliśmy na jednej z rodzinnych imprez. Potrawa ta wywołała ogólny zachwyt, została skonsumowana do zera i spowodowała pytania o przepis wszystkich Pań zebranych przy stole. Ja byłam jedną z nich. Pierwszy raz zrobiłam tak przyrządzony karczek rok temu, powtórzyłam to na Święta Bożego narodzenia (gdzie przepis został przeze mnie przekazany dalej:) i już w tym roku kilka razy…  Ilość mięsa (2 kg) jest spora i musicie sobie ją przekalkulować na swoje potrzeby. Dwa kg jest dobre na imprezę na kilka osób lub na obiad dla 3 osób na 3-4 dni ( w zależności od apetytu). Zawsze tak zrobione mięso można zamrozić, po czym rozmrozić i odgrzać za czas jakiś, Wychodzi to bardzo ekonomicznie;)

Składniki:

-2-2,5 kg karkówki wieprzowej bez kości,

– 2 duże cebule,

– 1 papryka czerwona,

– 100 g pieczarek,

– 1 szklanka keczupu,

– 1/2 szklanki musztardy,

– po szczypcie soli i pieprzu do smaku.

Sposób wykonania:

Mięso kroimy w około 1,5 cm plastry. Paprykę w 3 cm kawałki , cebulę i pieczarki  w piórka. Wkładamy mięso, pieczarki, paprykę i cebulę do dużego garnka, dodajemy ketchup, musztardę, sól i pieprz, mieszamy tak by “masa” dokładnie pokryła każdy z kawałków mięsa . Odstawiamy tak przygotowane mięso na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy plastry mięsa na głęboką blachę (tak by leżały płasko) poprzetykane warzywami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy 1 godziny i 30 minut w połowie pieczenia przekładając plastry mięsa na druga stronę.

Mięso jest kruche i smakuje wspaniale… zobaczycie sami:)

4 odpowiedzi na “Pieczeń z karczka (karkówki bez kości) w pieczarkach, cebuli i papryce”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.