Pikantny omlet z salami i salsą pomidorową na ostro

Przekąski… najlepsze dla zdrowia są takie, na które mamy czas przynajmniej (10-15 minut), gdy możemy w trakcie jedzenia nie myśleć o niczym stresującym … Najgorsze to te, po które sięgamy, gdy nie przygotujemy jedzenia wcześniej, jedzone w pośpiechu (choć szczerze mówiąc uwielbiam czasem kupić sobie czekoladowego batonika (np. snickersa- my love;) i zjeść go w momencie gdy burczy mi w brzuchu a on rozpływa się w ustach, jest jednocześnie słony i słodki… i wydaje się być wtedy najlepszą przekąską na ziemi;))

Dziś mam pomysł na przekąskę, która można zrobić wcześniej, zapakować i zjeść  w pracy, szkole czy w jakimkolwiek innym miejscu… Wspaniale smakuje też jedzony prosto z patelni na lunch czy kolację:)

 

Pikantny omlet z salami i salsa pomidorowa na ostro

Składniki (na 1 omlet):

– 2 jajka

– 1 łyżka mleka

– 1 łyżka wody

– 1 czubata łyżka mąki

– sól, pieprz, chilli, 3 krople tabasco

– 10 plasterków salami pepperoni

– 1/4 czerwonej cebuli

– 1 łyżka startego sera żółtego

– 1 pomidor

– 1 liść sałaty lodowej

Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy w miseczce z mlekiem, wodą, mąką, szczypta soli, pieprzu i chilli. Rozgrzewamy patelnię i rozkładamy na niej  plasterki salami, podsmażamy. Na salami wylewamy roztrzepane jajka (nie dodaję więcej tłuszczu, na patelni jest tylko ten, który wytopił się z salami). Ogień pod patelnia zmniejszamy do “małego”. W trakcie gdy omlet powoli się smaży kładziemy na wierzchu: czerwona cebulę pokrojona w kółeczka i ser żółty. Przykrywamy patelnią i odczekujemy aż ser żółty się roztopi a jajka zetną. Odstawiamy patelnie z ognia. Omlet zdejmujemy z patelni (lub nie;) i nakładamy na niego pokrojone w kosteczkę (przyprawione 3-ma kroplami tabasco) pomidorki i liść sałaty pokrojony w wąskie paseczki.

(Tak przyrządzony omlet możemy zwinąć w rulon, zapakować w folię aluminiową i zabrać ze sobą:)

6 odpowiedzi na “Pikantny omlet z salami i salsą pomidorową na ostro”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.